Konu Başlıkları
10. İnka Medeniyeti
Medeniyet Adı: İnka uygarlığı
Dönem: 1438 AD – 1532 AD
Orijinal Yeri: Günümüz Peru
Şimdiki Konumu: Ekvador, Peru ve Şili
Başlıca Özellikler: Cristof Kolomb’tan önceki dönemde Güney Amerika’nın en büyük imparatorluğu olarak nam saldı. En eski uygarlık listesinde 10.cu sırada.
İnka medeniyeti, köklü ve gelişen bir toplumdu. İnkalar, güneş tanrısı Inti’nin dindar takipçileriydi .Kralları, güneşin çocuğu anlamına gelen “Sapa Inca” olarak anılıyordu. İlk İnka imparatoru Pachacuti, başkenti mütevazı bir köyden puma şeklinde düzenlenmiş büyük bir şehre dönüştürdü. Atalara tapınma geleneğini genişletmeye devam etti. Kral öldüğünde, oğlu tüm gücü alacaktı, ancak serveti diğer akrabalarına dağıtılacak ve karşılığında mumyasını koruyacak ve siyasi nüfuzunu koruyacaktı.
Bu durum , büyük inşaatçılar haline gelen İnkaların gücünde önemli bir artışa yol açtı, Machu Picchu ve Cusco şehri gibi bugün hala ayakta olan kaleler ve siteler inşa ettiler.
9. Aztek Medeniyeti
Medeniyet Adı: Aztek uygarlığı
Dönem: 1345 AD – 1521 AD
Orijinal Yer: Kolomb öncesi Meksika’nın güney merkezi bölgesi
Şu anki konumu: Meksika
Önemli Özellikler: Nahuatl ana dil oldu. En eski uygarlık listesinde 9. sırada
Aztekler, İnkaların Güney Amerika’da güçlü rakipler olarak ortaya çıktığı sıralarda sahneye çıktılar. 1200’lerde ve 1300’lerin başlarında, günümüz Meksika’sındaki insanlar üç büyük rakip şehirde – Tenochtitlan, Texcoco ve Tlacopan’da yaşıyordu. 1325 civarında, bu rakipler bir ittifak oluşturdu ve yeni devlet Meksika Vadisi’ne hakim oldu. O zamanlar insanlar Meksika adını Azteklere tercih ediyordu. Azteklerin yükselişi, Meksika ve Orta Amerika’da başka bir etkili medeniyet olan Mayaların düşüşünün yüzyılı içindeydi.
Tenochtitlan şehri askeri güç üssüydü ve yeni toprakların fethi için öncü oldu, ancak Aztek imparatoru her şehri veya bölgeyi doğrudan yönetmedi. Yerel yönetimler yerinde kaldı ve Üçlü İttifak’a çeşitli miktarlarda haraç ödemeye zorlandı. 1500’lerin başında, Aztek uygarlığı gerçekten gücünün zirvesindeydi. Ama sonra İspanyollar geldi. Bu, İnkalar ve İspanyol fatihler ile 1521’de ünlü (ya da daha ziyade kötü şöhretli) Hernan Cortes önderliğinde bir araya getirdikleri yerli müttefikler arasında büyük bir savaşa yol açtı. Bu kararlı savaştaki bir yenilgi, sonunda bir zamanlar ünlü olanların , Aztek İmparatorluğunun düşüşüne yol açtı.
8. Roma Medeniyeti
Uygarlık Adı: Roma uygarlığı
Dönem: MÖ 550 – MS 465
Orijinal Yer: Latini Köyü
Bulunduğu Yer: Roma
Başlıca Önemli Noktalar: En güçlü antik uygarlık. En eski uygarlık listesinde 8.sırada
Roma medeniyeti, MÖ altıncı yüzyılda ortaya çıktı. Antik Roma’nın kuruluşunun ardındaki hikaye bile efsane malzemesidir. Gücünün doruğunda, Roma İmparatorluğu muazzam bir toprak parçasına hükmetti ve günümüzün tüm Akdeniz ülkeleri antik Roma’nın bir parçasıydı.
Erken Roma krallar tarafından yönetiliyordu, ancak yalnızca yedisi hüküm sürdükten sonra insanlar kendi şehirlerinin kontrolünü ele geçirdi ve kendilerini yönetti. Kendilerini yöneten Senato olarak bilinen bir konsey kurdular. Bu noktadan itibaren Roma, Roma Cumhuriyeti olarak anıldı.
Roma ayrıca , Jül Sezar, Trajan ve Augustus gibi insanlık tarihinin en büyük imparatorluklarından bazılarının yükselişini ve düşüşünü gördü . Ama sonunda imparatorluk o kadar genişledi ki, onu tek bir çatı altına almak mümkün olmadı. Sonunda, Roma İmparatorluğu Avrupa’nın kuzeyinden ve doğusundan milyonlarca barbar tarafından istila edildi.
7. Pers Medeniyeti
Medeniyet Adı: Pers uygarlığı
Dönem: MÖ 550 – MÖ 331
Orijinal Konum: Batıda Mısır, kuzeyde Türkiye ve Mezopotamya yoluyla doğuda İndus nehrine
Şimdiki Konum: Modern İran
Başlıca Özellikler: Kraliyet yolu. En eski uygarlık listesinde 7.sırada
Eski Pers uygarlığının aslında dünyadaki en güçlü imparatorluk olduğu bir dönem vardı. Persler, sadece 200 yıldan biraz fazla bir süredir iktidarda olsalar da, iki milyon mil kareyi kaplayan toprakları fethettiler. Pers İmparatorluğu, Mısır’ın güney bölgelerinden Yunanistan’ın bazı bölgelerine ve doğudan Hindistan’ın bazı bölgelerine kadar askeri gücü ve bilge yöneticileriyle biliniyordu.
Sadece 200 yıl içinde böylesine geniş bir imparatorluk yaratmadan önce, MÖ 550’den önce, Pers (veya o zamanlar adıyla Persler) birkaç lider arasında hiziplere bölünmüştü. Ancak daha sonra Büyük Cyrus olarak bilinen Kral Cyrus II iktidara geldi ve eski Babil’i fethetmeden önce tüm Pers krallığını birleştirdi. Aslında fethi o kadar hızlıydı ki, MÖ 533’ün sonunda, çok doğuda Hindistan’ı işgal etmişti. Cyrus’un ölümünden sonra bile, torunları bu acımasız genişlemeye devam etti ve hatta şimdi efsanevi savaşta cesur Spartalılarla savaştı. İlk dönemlerinde, eski Pers, tüm Orta Asya ve Mısır’a hükmetti. Ancak efsanevi Makedon askeri Büyük İskender tüm Pers İmparatorluğu’nu dize getirdiğinde ve MÖ 330’da medeniyeti fiilen sona erdirdiğinde tüm bunlar değişti.
6. Antik Yunan Medeniyeti
Medeniyet Adı: Yunan uygarlığı
Dönem: MÖ 2700 – MÖ 479
Orijinal Yeri: İtalya, Sicilya, Kuzey Afrika ve Fransa kadar batıda
Bulunduğu Yer: Yunanistan
Başlıca Özellikler: Demokrasi ve Senato kavramları, Olimpiyatlar. En eski uygarlık listesinde 6.sırada
Eski Yunanlılar en eski uygarlık olmayabilir, ancak şüphesiz en etkili olanlardan biridir. Antik Yunanistan’ın yükselişi Kiklad ve Minos uygarlıklarından gelse de (MÖ 2700 – MÖ 1500), Yunanistan’ın Argolid kentindeki Franchthi Mağarası’nda MÖ 7250 yıllarına tarihlenen gömülere dair kanıtlar var. Bu medeniyetin tarihi o kadar uzun bir zaman dilimine yayılmıştır ki tarihçiler onu farklı dönemlere ayırmıştır, bunların en popülerleri Arkaik, Klasik ve Helenistik dönemlerdir. Bu dönemler, birçoğu dünyayı sonsuza dek değiştiren ve bugün hala konuşulmakta olan bir dizi antik Yunan’ın ilgi odağı haline geldiğini gördü.
Diğer şeylerin yanı sıra, Yunanlılar eski Olimpiyatları icat ettiler ve demokrasi ve Senato kavramını oluşturdular. Modern geometri, biyoloji ve fiziğin temellerini attılar. Tarih kitapları, icatları, teorileri, inançları ve kahramanlıkları sonraki medeniyetler üzerinde önemli bir etkiye sahip olan bu isimlerle doludur.
5. Çin Medeniyeti
Uygarlık Adı: Çin uygarlığı
Dönem: MÖ 1600 – MÖ 1046
Orijinal Yeri: Sarı Nehir ve Yangtze bölgesi
Şimdiki Konumu: Çin Ülkesi
Başlıca Özellikler: Kağıt ve ipek icadı . En eski uygarlık listesinde 5.sırada
Han Hanedanlığı olarak da bilinen antik Çin, beşinci sırada yer alıyor ve şüphesiz en çeşitli tarihlerden birine sahip. Aslında, Çin’de hüküm süren ilk hanedanlardan sonuncusuna kadar tüm hanedanları düşünürseniz, çok büyük bir zaman diliminin kapsanması gerekir.
Sarı Nehir medeniyetinin, ilk hanedanların dayandığı yer olduğu için tüm Çin medeniyetinin başlangıcı olduğu söyleniyor. MÖ 2700’lerde efsanevi Sarı İmparatorun hükümdarlığı başladı ve daha sonra Çin anakarasını yönetmeye devam eden birçok hanedanın doğmasına yol açtı.
MÖ 2070’de Xia hanedanı, eski tarihi tarihçelerde anlatıldığı gibi tüm Çin’i yöneten ilk hanedandır. O andan itibaren, Xinhai Devrimi ile MS 1912’de Qing hanedanlığının sonuna kadar farklı dönemlerde kontrolü elinde tutan bir dizi hanedan vardı. Bu, dört bin yıldan fazla eski Çin medeniyetinin sonunu işaret ediyordu. Ancak bu zamana kadar Çin, dünyaya barut, kağıt, matbaa, pusula, alkol, toplar ve daha fazlası gibi en yararlı icatlarından ve ürünlerinden bazılarını verdiler.
4. Maya Medeniyeti
Medeniyet Adı: Maya uygarlığı
Dönem: MÖ 2600 – MS 900
Orijinal Yeri: Günümüz Yucatan civarında
Şimdiki Konumu: Yucatan, Quintana Roo, Campeche, Tabasco ve Chiapas, Meksika’da ve güneyde Guatemala, Belize, El Salvador ve Honduras’ta
Başlıca Önemli Noktalar : Karmaşık astronomi anlayışı. En eski uygarlık listesinde 4.sırada
Antik Maya uygarlığı, Orta Amerika’da yaklaşık MÖ 2600’den itibaren gelişti ve tanıttığı takvim nedeniyle çok konuşuldu. Bir kez kurulduktan sonra, Maya medeniyeti gelişmeye ve zirvede yaklaşık 19 milyonluk patlayan bir nüfusla son derece sofistike hale geldi. MÖ 700’de Mayalar, taşa oyulmuş güneş takvimleri oluşturmak için kullandıkları kendi yazı sistemlerini çoktan tasarlamışlardı. Onlara göre dünya, takvimlerinin başladığı tarih olan MÖ 11 Ağustos 3114’te yaratıldı. Tahmini bitiş tarihi 21 Aralık 2012 idi.
Eski Mayalar, çağdaş uygarlıklarının çoğuna kıyasla kültürel açıdan zengindi ve Mayalar ve Aztekler, çoğu Mısır’dakilerden daha büyük olan piramitler inşa ettiler. Ancak Mayaların ani düşüşü ve ani sonu, uzun zamandır antik tarihin en ilgi çekici gizemlerinden biri olmuştur: Neden 19 milyondan fazla insandan oluşan son derece sofistike bir medeniyet olan Mayalar, sekizinci veya dokuzuncu yüzyılda bir anda aniden çöktü? Ancak Maya halkı tamamen ortadan kaybolmadı; torunları hala Orta Amerika’nın bazı bölgelerinde yaşıyor.
3. Eski Mısır Medeniyeti
Medeniyet Adı: Mısır uygarlığı
Dönemi: MÖ 3150 – MÖ 30
Orijinal Yeri: Nil
Kıyısı Bulunduğu Yer: Mısır
Başlıca Özellikler: Piramitlerin İnşası. En eski uygarlık listesinde 3.sırada
Eski Mısır, bu listedeki en eski ve kültürel açıdan zengin medeniyetlerden biridir. Nil kıyılarından gelen görkemli bir uygarlık olan eski Mısır uygarlığı, olağanüstü kültürü, firavunları, kalıcı piramitleri ve Sfenks ile tanınır.
Medeniyet, MÖ 3150 civarında (geleneksel Mısır kronolojisine göre) Yukarı ve Aşağı Mısır’ın ilk firavun yönetiminde siyasi birleşmesi ile birleşti. Ancak, MÖ 3500’ün başlarında Nil vadisi çevresinde yerleşimciler olmasaydı bu mümkün olamazdı.
Eski Mısır tarihi, ara dönemler olarak bilinen göreli istikrarsızlık dönemleriyle ayrılmış bir dizi istikrarlı krallığa bölünebilir: İlk Tunç Çağı’nın Eski Krallığı, Orta Tunç Çağı’nın Orta Krallığı ve Geç Tunç’un Yeni Krallığı Yaş.
Eski Mısır bize piramitleri, antik firavunları bugüne kadar koruyan mumyaları, hiyeroglifleri ve çok daha fazlasını verdi. Eski Mısır zirvesine, Büyük Ramesses gibi firavunların öylesine bir otorite ile hüküm sürdüğü Yeni Krallık döneminde ulaştı ve bir başka çağdaş uygarlık olan Nubyalılar da Mısır egemenliğine girdi.
2. İndus Vadisi Medeniyeti
Medeniyet Adı: İndus Vadisi uygarlığı
Dönemi: MÖ 3300 – MÖ 1900
Orijinal Yeri: İndus nehri havzası çevresinde
Şimdiki Konum: Kuzeydoğu Afganistan’dan Pakistan’a ve kuzeybatı Hindistan’a kadar
Önemli Özellikler: 1.25 milyon km’yi kapsayan en yaygın uygarlıklardan biri . En eski uygarlık listesinde 2.sırada
Bu listedeki en eski medeniyetlerden biri olan İndus Vadisi medeniyeti, İndus Vadisi bölgesinde ortaya çıkan sonraki medeniyetlerin tam kalbinde yer almaktadır. Bu medeniyet bugün Afganistan’ın kuzeydoğusundan Pakistan’a ve Hindistan’ın kuzeybatısına kadar uzanan alanlarda gelişti. Eski Mısır ve Mezopotamya ile birlikte, antik dünyanın ilk üç medeniyetinden biriydi ve üçü içinde en yaygın olanıydı ve 1,25 milyon kilometrelik bir alanı kaplıyordu.
Nüfusun tamamı, Asya’nın en büyük nehirlerinden biri olan İndus nehri havzasına ve bir zamanlar kuzeydoğu Hindistan ve doğu Pakistan’dan akan Ghaggar-Hakra adlı başka bir nehre yerleşti.
Harappan medeniyeti ve adını medeniyet kalıntılarının bulunduğu kazı alanlarından alan Mohenjo-Daro medeniyeti olarak da bilinen bu medeniyetin zirve aşamasının MÖ 2600’den MÖ 1900’lere kadar sürdüğü söyleniyor. İndus Vadisi medeniyetinde sofistike ve teknolojik olarak gelişmiş bir şehir kültürü belirgindir ve başkentini bölgedeki ilk şehir merkezi yapar.
İndus Vadisi uygarlığının insanları uzunluk, kütle ve zamanı ölçmede büyük doğruluk elde etmiş ve kazılarda bulunan eserlerden yola çıkarak kültürün sanat ve zanaat açısından da zengin olduğu açıktır.
1. Mezopotamya Medeniyeti
Medeniyet Adı: Mezopotamya uygarlığı
Dönem: MÖ 3500 – MÖ 500
Orijinal Yer: Kuzeydoğu, Zagros dağlarının yanında, güneydoğuda Arap platosunun bulunduğu
Şimdiki Yer: Irak, Suriye ve Türkiye
Anlamı: Nehirler arası arazi (eski Yunan)
Başlıca Özellikler: Dünyadaki ilk uygarlık Dünya. En eski uygarlık listesinde birinci sırada
Ve işte burada, ortaya çıkan ilk uygarlık. Mezopotamya’nın kökeni o kadar eskiye dayanır ki, onlardan önce herhangi bir uygar toplumla ilgili bilinen hiçbir kanıt yoktur. Antik mezopotamyanın zaman çizelgesinin genellikle MÖ 3300’den MÖ 750’ye kadar olduğu kabul edilir. Mezopotamya, genellikle uygar toplumun gerçekten şekillenmeye başladığı ilk yer olarak kabul edilir. İnsanların tarım fikrini geliştirdiği ve yavaş yavaş hayvanları hem yiyecek hem de tarıma yardımcı olmak için evcilleştirmeye başladığı MÖ 8000 civarında bir yerdeydi.
İnsanlar Mezopotamyalılardan çok önce sanat yaratıyordu ama bu insan medeniyetinin değil, insan kültürünün bir parçasıydı. Bunu rafine eden, tüm bu sistemleri ekleyen, resmileştiren ve ilk uygarlığı yaratmak için birleştiren Mezopotamya uygarlığıydı. Günümüz Irak’ının daha sonra Babil, Sümer ve Asur Yaylaları olarak bilinen bölgelerinde zenginleştiler.
Sonuç
Modern zaman kültürü ve uygarlığı, milyonlarca yıllık insan evriminden sonra ortaya çıkan ilk uygarlıklara çok şey borçludur. İnsan uygarlığı, tanımlanmış iletişim araçlarının olmadığı ve avlanmanın birincil besin kaynağı olduğu bir çağdan çok yol kat etti. Yavaş yavaş, tarım yiyecek aramadan devraldı, hayvanlar evcilleştirildi, toplumlar yaratıldı ve geliştirildi ve nihayetinde bugün yaşadığımız toplumlara yol açtı. Burada listelenen her bir medeniyet birçok yönden katkıda bulunmuştur: yeni icatlar, yeni fikirler, yeni kültürler, felsefeler, yaşam tarzları, vb. Medeniyetin beşiğinden günümüze, haline geldiğimiz şey, daha önce gelen tüm medeniyetlerin bir sonucudur.