Konu Başlıkları
B12 Eksikliği Belirtileri Nelerdir ?
B12 eksikliği çok önemli sorunlara sebep olabilen bir rahatsızlık olduğu için üzerinde önemle durulması gereken bir hastalık türüdür. B12 vitamininin eksikliğinde meydana gelen sorunların başlıcaları unutkanlık ve yorgunluktur. Şimdi öncelikle B12 vitamini vücudumuzda hangi etkilere sahip ve neden gerekli bunu irdeleyelim.
B12 Vitamini Ne İşe Yarar ?
Kobalamin ismini de verdiğimiz B12 vitamini içerisinde kobalt adı verilen bir element barındırıyor. Zaten bu sebepledir ki multiviamin ilaçlarının kutularında B12 vitamini yerine “siyanokobalamin” yazısı geçiyor.
B-12 vitamini, diğer tüm B vitaminleri gibi suda çözünür bir vitamindir.
Bu, suda çözünebileceği ve kan dolaşımından geçebileceği anlamına gelir. İnsan vücudu B-12 vitamini dört yıla kadar saklayabilir . Fazla veya istenmeyen B-12 vitamini idrarla atılır.
B-12 vitamini, en büyük ve yapısal olarak en karmaşık vitamindir. Et ürünlerinde doğal olarak bulunur ve sadece bakteriyel fermantasyon sentezi ile endüstriyel olarak üretilebilir.
Özellikle kırmızı kan hücresi üretiminde rol oynayan bir vitamin olan B12 vitamini aynı zamanda sinir dokusunun onarımı noktasında da yapıcı etkiye sahiptir. DNA için onarıcı etkiye sahip olan bu vitaminin eksikliği ne tür sorunlar yaratır bir düşünün ! B12 Eksikliği Belirtileri Nelerdir ? Hangi besinlerde bulunur yazımızda. Ama bunndan hemen önce bir özet geçmekte fayda var.
- B-12 vitamini, kırmızı kan hücrelerinin sentezi için ve beyin fonksiyonu için önemlidir.
- B-12 vitamini eksikliği nörolojik zorluklara ve anemiye yol açabilir .
- 14 yaşın üzerindeki insanlar günlük 2.4 mikrogramdan (mcg) fazla B-12 vitamini tüketmelidir.
- B-12 vitamini etlerde doğal olarak bulunur, ancak veganlar gibi et yemeyen insanlar B-12 vitamini takviyesi alabilirler.
B12 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur ?
Genellikle kırmızı et içerisinde bulunduğu gibi yanlış bir algı vardır. Ancak kırmızı et tüketilmesi önemli oranda B12 vitamini takviyesi yapmaktadır.
Tavuk etinde de bulunan b12 vitamini az miktarda da olsa süt ve yoğurt ve yumurta içerisinde de bulunmaktadır. Ancak bitki grubu olan gıdalarda bulunmamaktadır. Deniz ürünlerinde de B12 vitamini bulunuyor.
Aşağıdaki listede sizlere B12 vitamini içeren ürünleri listeliyoruz.
- Deniz Ürünleri : Somon balığı , uskumru , sardalya ve tontonton dardanel ton 🙂 , istiridye, midye vs
- Ciğer
- Kuzu ve Sığır eti
- Yumurta ve Peynirde de bol miktarda bulunuyor.
- Süt ürünlerinin hepsinde bol miktarda b12 vitamini bulunuyor.
Aslında her eve rahatlıkla giren ürünlerden oluştuğunu görüyoruz. Dikkat edilmesi gereken nokta bol bol tüketmek 🙂
Uzun listemiz ise şu şekildedir :
Gıdalar
B-12 vitamini balık, et, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal ürünlerde doğal olarak bulunabilir. Tipik olarak bitkisel gıdalarda görülmez.
İyi diyet B-12 kaynakları şunları içerir:
- sığır eti
- domuz eti ( müslümanlar ve tabii olarak ben ) bu maddeyi görmezden geldik.
- jambon
- kümes hayvanları
- Kuzu
- balık, özellikle mezgit balığı ve ton balığı
- süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri
- bazı besin mayaları
- yumurtalar
Bazı soya sütü ve kahvaltılık tahıllar B-12 vitamini ile güçlendirilmiştir.
Aktif tedaviye ihtiyaç duyulmadan önce dengeli bir diyet sürdürmek ve sağlıklı miktarlarda besin almak her zaman daha iyidir. Sağlıklı bir diyetle eksiklik belirtilerinden kolayca kaçınılabilir.
Kimler Risk Altında ?
Veganlar, diyetleri hayvansal kaynaklı gıda ürünlerini içermediğinden B-12 vitamini eksikliği riskiyle karşı karşıyadır. Bitki kaynaklı gıdalar, uzun süreli sağlığı garanti etmek için yeterli kobalamine sahip değildir.
Pernisiyöz anemisi olan kişilerde B-12 vitamini olmayabilir. Pernisiyöz anemi, kanı etkileyen otoimmün bir hastalıktır. Bu bozukluğu olan hastalar, midede vücudun B-12 vitaminini emmesine izin veren bir protein olan yeterli intrinsik faktöre (IF) sahip değildir.
Diğer risk altındaki gruplar arasında ince bağırsak problemleri olan insanlar, örneğin ince bağırsağı cerrahi olarak kısaltılmış bir birey bulunur. Kobalamini düzgün bir şekilde ememeyebilirler. Olan kişiler Crohn hastalığı risk altında olduğu söyleniyor, ancak araştırmacılar bu onaylamak için kanıt eksikliği olduğu korumak.
Gastrit, çölyak hastalığı ve inflamatuar bağırsak hastalığı bir eksikliğe neden olabilir, çünkü bu koşullar besinlerin emiliminin azalmasına neden olur .
Kronik alkolizmi olan insanlar , vücutları da besinleri verimli bir şekilde ememedikleri için B-12 vitamini eksikliği yaşayabilir .
Metformin ile diyabet tedavisi gören bireylerin B-12 vitamini seviyelerini izlemeleri önerilir. Metformin , B-12 vitamini emilimini azaltabilir .
Tedavi, B-12 vitamini enjeksiyonlarını içerir. Besin emilimi ile ilgili problemleri olan kişilere B-12 vitamini enjeksiyonu yapılmalıdır.
B12 Eksikliği ve Ortaya Çıkardığı Sorunlar ve Belirtiler
Vitaminin emilmesinde zorluklar yaşanan bir dönem var. Malesef 50 yaş ve üzeri kişilerde vitaminin emilim süreci yavaşlıyor ve yavaş yavaş duruyor. Risk grubu haline getiren bu durum dolayısıyla daha fazla görüldüğünü bu yaş dilimi için söyleyebiliriz.
Alkol kullanan insanlarda görülme ihtimali artan bir rahatsızlık olan b12 eksikliği, mide ve bağırsak ameliyatı olanlarda da riski arttırıyor.
İnsanlar genellikle Alzheimer hastalığının belirtileri ile B12 eksikliği belirtilerini karıştırıyorlar. Aslında dikaktli incelendiğinde belirtilerinin farklı olduğu görülecektir.
Vitaminin eksikliğinde ilk olarak beyin ve sinir dokusu onarımı etkileniyor.
Kişiler yürüme konusunda zorluk yaşayabilirler.
Dilleri şişebilir.
Halsizlik ve iştahsızlık gibi sorunlar yaşanabilir.
Vücutta uyuşma ve karıncalanma görülür.
Hafıza gerilemesi ya da kolay unutma dediğimiz zayıflık belirtileri oluşur.
Alzheimer ile karıştırılma nedeni ise özellikle yaşlı hastalarda zihinsel sorunlar yaratmasıdır. Ortaya çıkan bu belirtiler sık sık Alzheimer ile karıştırılmasına sebebiyet vermektedir.
B12 Fazlalılığı Zarar Vermez
B12 vitaminin insan vücudunda 5 yıllık ihtiyaç kadar depolanabildiği ileri sürülmüştür. Dolayısı ile fazla vitamin alınması durumunda zararlı bir durum ortaya çıkmayacağı ön görülmektedir.
Gündelik hayatın vazgeçilmez unsurları arasında sayılan kırmızı et bir çok kişi tarafından ülkemizde tüketilemediği için ülkemizde yaygın olarak karşılaşılan hastalıklardan biri olarak B12 eksikliği literatürdeki yerini uzun zaman önce almıştır.
Yan etkiler
B-12 vitamini almanın yan etkileri çok sınırlıdır. Yüksek miktarlarda toksik olduğu düşünülmemektedir ve 1000 mcg dozlarının bile zararlı olduğu düşünülmemektedir.
Almanya’dan bir kişinin bir B-12 takviyesi sonucu rosacea bildirdiği 2001 yılından bu yana B-12’ye karşı olumsuz bir reaksiyon rapor edilmemiştir . B-12 ile tetiklenen akne vakaları da bildirilmiştir.
Siyanocobalamin, zehirli bir madde olan siyanür izleri içeren takviyenin enjekte edilebilir bir şeklidir. Sonuç olarak, olası etkileri hakkında bazı endişeler ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte, birçok meyve ve sebze bu izleri içerir ve önemli bir sağlık riski olarak kabul edilmez.
Bununla birlikte, bu tür bir takviye, böbrek hastalığı olan kişiler için önerilmez.
İnsanın kendi doktoru yine kendisidir düsturundan hareketle, sağlık hakkında daha çok okumanız ve sağlığınıza dikkat etmeniz dileğiyle . . .
B12 Eksikliği Belirtileri Nelerdir ? Yazımız bittiiiii
kaynak linkler : ethica memorial
diğer sağlık makaleleri için : Sağlık köşesi
Faydalı yazıların için teşekkür ederim. Kaleminize sağlık Remzi hocam.
mükemmel bir site olmuş . Kodlaması da temiz ve sade görünüyor. İyi çalışmalar
Bu, bu konu hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen herkes için mükemmel bir web sitesidir.
Harika bir site, muhteşem stil ve tasarım, çok temiz ve kullanıcı dostu.