Lütfen Dikkatle Okuyunuz , çünkü çocuklarımız bizim her şeyimiz. Onlar sadece sizin çocuklarınız değil, ülkemizin ve toplumun değerli fertleri. Küresel anlamda bilgi çağında yaşıyoruz. Bu sebeple de yazımızın başlığını bilgi 5 harfli olarak seçtik. Ancak bilginin ilgiden bağımsız olmadığını da bilmemiz gerekiyor. Özellikle de çocuklarda davranış bozukluğu konusunda !
İçinde yaşadığımız toplum bilgiye ulaşmayı oldukça kolaylaştırmış durumda. Ancak, bu toplum aynı zamanda bilgiyi ayrıştırmıyor. Yararlı bilgiye ulaştırdığı kadar zararlı bilgiye de ulaştırabiliyor. İşte bu noktada da ilgi devreye giriyor. Aileler çocuklarına ilgi gösterdiği oranda onların bilgilerini arttırabilir ve onların mutluluğunu sağlayabilirler. Yani ilgi olmadan bilgiden söz etmek mümkün olmuyor.
Çağımızda çocuk yetiştirmek, bir birey için bir kabusa dönüşebilecek kadar güç olabilir. Bunun için bir çok sebep saymak mümkün. Maddi imkanlardan tutun da toplumun ahlak yapısının bozuk olmasına, teknolojik gelişmelerin getirdiği tehlikeli internet ve oyun dünyasından tutun da, kendini iyi yetiştirememiş ebeveynlere kadar bu liste uzayıp gidiyor.
Bu noktada da ailelerin rehberlik ve pedagog yardımı alması büyük önem kazanıyor. Her şeyi kendimiz halletmek zorunda değilir. Hiç birimiz mükemmel değiliz. Bu noktada başka insanların bizden daha bilgili olabileceğini ve yardım almanın gerekliliğini anlamamız gerekiyor. Uzman bir pedagog yardımı oldukça faydalı olabilir.
Büyüme çağında çocuklarda davranış bozukluğu ortaya çıkması oldukça muhtemeldir. Aileler, çocuklarda davranış bozuklukları ortaya çıktığı zamanlarda bu durumu göz ardı etmemelidir. Bu tür çocuklar oldukça hassas olabilmekte ve dışarıdan telkin ile zararlı noktalara yönlenebiliyorlar.
Yetişkin bireyler belirli bir yaştan sonra çocukların hissettiklerini ve düşündüklerini algılamakta zorluk çekiyorlar. Bunun çeşitli sebepleri olmakla beraber en önemli sebebi zihinsel gelişmedir. Her birey çocukluk çağı geçirmiş ve o çağda yaptığı belki de yüzlerce “saçma” olarak nitelendirilebilecek davranışlarını hatırlar.
Çocukların bu gün yaptıklarına ise oldukça aşırı tepki gösteriyoruz. Oysaki çocuklarda davranış bozukluğu hakkında yeterince bilgi sahibi olan biri, bu bozukluğun sebebinin doğrudan çocuk değil , aile ve toplumsal çevreden kaynaklandığını hemen anlayabilir.
İşte bu sebeple çocuklarda davranış bozuklukları basite indirgenecek konular değildir ve bir kişi tarafından ve kısa sürede çözülmesi de pek mümkün değildir. Bu sebeple kendimizi pedagoji alanında oldukça geliştirmeli ve gerektiğinde bir pedagog yardımı almayı kesinlikle ihmal etmemeliyiz.
Konu Başlıkları
Bilgi 5 Harfli
Aşağıda sizlere bazı öneriler sunuyoruz. Bahsini açtığımız bilgi 5 harfli yazımızda Dikkatli olunması gereken noktaları özellikle de dikkatimizi çekenleri bir kağıda yazıp gözle görülür bir yere hatırlatıcı mahiyette asmakta fayda var.
Çocuk üzerinde baskıcı olunursa
Çocuk üzerinde yaratacağı etki sönük tavırlar, değersiz hissetme ve korkudur. Aşırı baskıcı aileler, kesinlikle pısırık bireyler yetiştirirler. Bu çocuklar minibüste para uzatırken bile sessiz konuşur, ineceğini bile söyleyemezler. Daima aileye bağımlı yaşarlar ve hiç bir konuda bağımsız davranamazlar.
Fazla Serbest Bırakılırsa
Çocuk üzerinde yaratacağı sorunlu durumlardan biri bencillik olacaktır. Doyumsuz bir birey yetişeceğine de şüphe yok. Özgürlük daima fazlasını istemektir. Bu tarz yetişen çocuk özgürlüğün getirdiği hayal kırıklıkları ile büyüyecektir. Unutmayın bilgi 5 harfli ama 4 harfi ilgi !
Aşırı Koruyucu Tutum
Böyle bir ebeveyne sahip bir çocuk için hayat çekilmez olacaktır. Becerilerini sönük bir şekilde kullanacak olan çocuk , kendine güvenini zamanla kaybedecek ve sahip olduğu her şey ile ilgili tedirginlik hissedecektir. Sahip olduklarını kaybetme korkusu ile beraber yanlız kalma ve ölüm korkusu da kendisini gösterecektir.
Çocukları Sürekli Başkaları ile Karşılaştırma
Böyle çocuklar, kendilerini daima değersiz hissederken başkalarını ise değerli bulurlar. Çocuğunuza asla bunu yapmak istemezsiniz. Bu çocuklar kendilerini koruyamazlar ve sürekli ezilen taraf olurlar.
Sık Eleştirilen Çocuk
Böyle yetişen çocuklarda büyük problemler ortaya çıkmaz ancak bazı problemler baş gösterir. Çocuk daima bir eksiği olduğunu düşünür ve bunu takıntı haline getirir. Başkalarının kendisini sevmeyeceğini ve sürekli eleştireceğini zanneder. Pek muhtemel sürekli başkalarını eleştirecek bir tavır takınacaklardır.
Ağır ve Sürekli Ceza Verilen Çocuk
Bazı çocuklar sürekli ceza aldıkları için artık cezalar onları etkilememeye başlar. Ceza alışkanlığı oldukça büyük bir problemdir. Bu çocuklar sınırlarını koruyamaz ve suç potansiyeli taşıyan çocuklardır. İlerleyen yıllarda oldukça büyük sorunlara sebebiyet verebilir. Bu tarz çocukların sinirli ve agresif davrandıkları ve bunu sürdürecekleri unutulmamalıdır.
Sorumsuz Ebeveyn Olursanız
Çocuğunuz kesinlikle sorun yaşayacaktır. Başta değersizlik hissi ile başlayan başıboşluk zamanla çok büyük sorunlara davetiye çıkarır. Çocuk ne yaptığını bilmez bir şekilde huzuru aile dışında ve pek muhtemel arkadaşlarında arayacaktır. Arkadaş çevresinin de iyi olmadığını düşünürsek durum gerçekten vahim olacaktır.
Kavga ve Tartışmaya Şahit Olan Çocuk
Bu tarz çocuklar geleceğe dair beklentiler taşımazlar ve depresif olurlar. Konsantrasyon sorunları yaşarlar. Dikkatini başka yere veremez ve motivasyonlarını kaybederler. Ders sırasında hayal kuran bir çocuk, muhtemelen böyle bir davranışa maruz kalmıştır.
Her Hali Sevilen Çocuk
Bu noktada her hali cümlesinden kastımızı açıklamakta fayda görüyoruz. Çocuk ile ilgili sorunlu davranışları da sevdiğimizi gösterirsek bu davranışların devam etmesi muhtemeldir. Burda kastettiğimiz, çocuğumuzu her halükarda sevecek ve daima yanında olacağımızdır. Ancak yanlış davranışları ile bizi üzdüğünü belirtmemiz gerekiyor.
bu tarz çocuklar öncelikle kendilerine güveni olan çocuklardır.Kendine güvenir. Ailesini hayal kırıklığına uğratmamak için çabalar ve kendisi ile sulh halindedir. Dışa dönük , toleransı yüksek, önyargı taşımayan bir bireydir. Sizi hayal kırıklığına uğratmaktan çekinir.
Öz Başarısını Arttırmasını İstersek
Kendisine gördüğü tek rakip yine kendisi olur ve sürekli kendisini geliştirme ihtiyacı hisseder. Öğrenme ve araştırma süreçlerinin tadını çıkartır.
Çocuğumuzu Dinlersek
Başkalarını dinler ve konuşması gereken yerler ile susması gereken yerleri iyi bilir. Bir bireyin öğrenmesi için dinlemesi gerektiğini iyi bilir ve bunu da uygular.
Toleranslı ve Sabırlı Davranırsak
Problemlerini düzgün yollarla çözmeye çalışan agresif olmayan sağlıklı bir birey yetiştiririz. Aileye bağlı, temiz aile çocuğu olması ise pek muhtemeldir. Ancak tek başına sabırlı davranmak tabii ki yeterli değildir.
İyi Yanlarını Onure Edersek
Neşeli bir çocuk yetiştiririz. Mutlu bir çocuk kendisini, ailesini, çevresini ve ülkesini sever. Herkese saygılı davranır. İltifata maruz kalmak için ise daima doğru davranışlar sergilemeye çalışır.
Sorumlu Davranırsak
Düzenli bir hayatı olur. Bu ortamda büyüyen bir çocuğun çocuklarda davranış bozukluğu yaratan durumlara maruz kalması söz konusu değildir. Ne zaman yatması gerektiğini ve ne zaman kalkması gerektiğini bilir. Dengeli beslenmeyi de spor yapmayı da , sağlıklı yaşamayı da bir yaşam biçimi olarak görür. Her zaman disiplin içerisinde olacaktır. Sorumlu aile , sorumlu evlat !
Yanında Kitap Okumak ve Bilgi Paylaşımı
Çocukların yanında kitap okunması rol model olma yolunda önemli bir adımdır. Bilindiği üzere çocuklar rol yaparak ve modelleri izleyerek bu rollere alışarak öğrenirler. Yanında kitap okunan çocuk kitap okumayı seven bir kişi olarak büyür. Genel kültürü de artacağı için etrafında bilgili ve sevilen bir birey olur. Bu durumda da mutlu ve özgüveni yüksek bir hayat sürer. Her durumda aranılan kişi olur ve ortamda gözde bir birey olarak yetişir.
Görev Kontrolü ve Onay
Bu noktada ev ödevleri önem kazanıyor. Çocuk aile ile öğretmen arasında bir uyum olduğunu bilirse güvende hisseder. bununla beraber tabii ki kontrol edildiğini de düşünür. Bu durumda ödevi yapmaktan başka bir çaresi olmadığını düşünecektir. Üzerine düşen sorumluluğu anlar ve ona göre davranır.
Veli Toplantısı Katılımı
Öncelikle çocuk değerli olduğunu anlar ve sizinle de gurur duyar. Kendisini değerli hisseder ve bu çocukta gayret uyandırır.
Sosyal Faaliyetler
Sosyal faaliyetlere katılan çocuklar zamanını iyi kullanmayı öğrenir ve zihinlerini meşgul ederler. Bu durumda da daha sağlıklı bireyler olurlar. Sosyalleşen bireyler ise daha mutlu olurlar. Bir çocuğun sosyalleşmesi kadar onu etkileyebilecek ve geliştirebilecek başka bir faaliyet yoktur.
Teknoloji Kullanımı
Çocuklarımızın teknolojiyi iyi kullanan bireyler olması için çabalamalıyız. Gereksiz zaman harcanan bir mecra olmak yerine bilgi ihtiyacı durumunda başvurulan bir alan olduğunu öğretmeliyiz.
Eğitim konusu ile ilgiliyseniz Yapılandırmacı Yaklaşım ve Maria Montessori yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.