Makale

Eğitimde Öğrenci Merkezli Yaklaşım

Eğitimde Öğrenci Merkezli Yaklaşım

Öğrenci Merkezli Yaklaşım Nedir ?

Günümüzde eğitim-öğretim konusu ve öğrenilerin akıbeti en çok tartışılan alanlardan biri haline geldi. Eğitimde öğrenci merkezli yaklaşım yediden yetmişe herkesin bir fikri olan , basite indirgenecek ve “bence”ler ile hareket edilebilecek bir konu değildir. Öncelikle Pedagoji isminde bir bilim dalı olduğun ve öğretmenlerin bu eğitimi almadan mezun olmadıkları gibi bir gerçeklik var. Ayrıca Yüksek lisans yaparak doğrudan pedagog olan ve işi sadece bu alan üzerine çalışmak olan yüzlerce insan var. Bu noktadan bakıldığında eğitimde kişisel fikirlerden ziyade Pedagogların kişisel fikirleri ve araştırmaları dikkate alınmalıdır.

eğitim yaklaşımları
öğrenci merkezli

ülkemizde eğitimsel araştırmaların çok da iyi seviyede olamadığı aşikardır. M.E.B tarafından eğer bu araştırmalar yapılıyor ise kamuoyuna sunması beklenmektedir. Ancak kamuoyuna paylaşım yapılması bir kenara uygulanan reformların kişisel bakış açısıyla hazırlandığı görülmektedir. Peki herkesin şahsi fikirlerine dayanan bu eğitim sistemi nasıl olmalıdır ? Ben bu yazımda kendi pedagojik fikirlerimi bir öğretmen olarak ve Avrupa’da uygulanan başarılı sisteme dayandıracağım.

Öncelikle belirtmek isterim ki Avrupa temelli eğitim sisteminden kasıt, Finlandiya’da uygulanan eğitim sistemidir.

Öğrencilerin bu yaklaşımlarda sürekli bilgiye maruz bırakılmaları söz konusu değildir. Öğrenci okulda geçirdiği zamanı kaliteli olarak nitelemek zorundadır. Bu noktada ders işliyor gibi değil hayatını devam ettiriyor gibi bir izlenime girmelidir.

Öğrenci kendini öğrenmeye mecbur hissettiği için değil, maruz kaldığı bilginin ilgi çekiciliği sebebiyle o an komplike geliştiğini düşündüğü için kendisini olayın içinde bulmalıdır.

Okulda geçirilen zaman dışında eve ödev götürmesi uygun değildir. Bu noktada okul dışında tekrarın faydalı olduğunu düşündüğümü belirtmek isterim.

Peki Ne Yapmalı ?

Burada asıl önemli soru ödevin ne şekilde yapılmasının beklendiğidir. Eğlenceli ve yazı yazmaya dayanmayan ödevler ve grup ödevleri özellikle öğrencilerin sosyalleşmesini sağlayacak ve grup çalışmasına olan yatkınlığını arttıracaktır.

Yazı yazmak kadar sıkıcı bir şey olmadığını herkes bilir. Öğrencilerin en önemli sorunlarından biri ödev yazmalarıdır. Ödev yazımı olmaması konu tekrar yapılmayacağı manasına gelmemelidir. Bu noktada ebeveynlere oldukça fazla vazife düşmektedir.

Eğitimde öğrenci merkezli yaklaşım açısından baktığımızda öğrencinin sürekli aktif olması ve öğrenme eylemini kendisinin yapması gerekmektedir. Çaba harcamayan öğrenciye , zihnini meşgul etmeyen öğrenciye saatlerce anlatım yapılması kesinlikle etki etmeyecektir.

Eğitimde öğrenci merkezli yaklaşım modelinin benimsenmesi ise başarıyla uygulanması anlamına gelmeyecektir. Bu noktada biz öğretmenlere bunun nasıl yapılacağı hakkında okumalar ve denemeler yapmak gibi bir vazife düşmektedir.

Son Olarak

Eğitim , gönülsüz yapılabilecek bir iş değildir. Para kazanmak açısından bir iş olarak görünse de eğitim bir ülkenin vatansever evlatlarının yapabileceği, namuslu düşünülmesi gereken özveri gerektiren son derece önemli bir konudur. Bu noktada ülkece özverili öğretmenlere ihtiyacımız var. Elbette bir çok öğretmenimiz bu özverisini sonuna kadar göstermektedir. Bu sayıyı ülke genelinde arttırmamız, buna odaklanarak çalışmalar yapmamız gerekmektedir.

eğitim makalelerimizin tümüne ulaşmak için linke tıklayabilirsiniz.

https://egitimslayt.com/category/makale/

avicenna

Pedagojik makaleler ve her türlü faydalı bilgiyi sizlere sunmak için araştırmalar , analizler yapıyor ve özgün bilgilerle harmanlayarak sizlere sunuyorum. Destek olmanız beni mutlu eder. Teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir