Grafoloji nedir ? En basit tanımı ile grafoloji, el yazısından karakter analizidir. Evet , el yazısı karakterinizi ele veriyor. Tıpkı davranış şekilleriniz, el – kol hareketleriniz, jest ve mimikleriniz ve hatta ses tonunuz ve kullandığınız bütün kelimelerin ele verdiği gibi elbette. El yazısı , parmak izi gibidir.
Her insanın yazısı eşsizdir : İnsanın duruşu, kımıldanışı, bakışı, gülüşü, söyleyişi, yürüyüşü, hareket tarzı, şakaları, rüyaları hep kendinin, kendi fiziğinin, kendi fizyolojisinin, kendi psikolojisinin öz eseridir., Bu yeryüzünde kahve fincanını bile birebir biçimde tutan, ekmek lokmasını birebir biçimde çiğneyen iki insan bulunamaz. Öyle ise, bütün yaptıklarımız yalnız bizimdir.
İşte bu bakımdan yazı, insanı incelemek için başvurulacak olan belgelerin en uygun, en kullanışlı olanlarından biridir.
Her insanın elyazısı bir bütündür. Grafoloji biliminin en önemli ilkelerinden biri de şudur: yazı nokta, harf, söz dediğimiz parçaların toplamı değil ,bir sanat eseri gibi canlı bir bütündür.
Her insanın yazısında değişmez karakterler vardır. İnsanın yazısı kendisini anlatır.
İnsanlar yazı ile insan arasındaki bağlaşmayı ötedenberi görüp anlatmışlardır. İnsanlar tanıdıkları insanların el yazılarını da onların yüzlerini tanır gibi tanırlar. El yazısını tanıdıkları bir insandan mektup gelince, adresteki yazıya bakar bakmaz kimden geldiğini söyleyiverirler !
Aslında el yazısı çocukluğumuzda , gençlik döneminde ve olgunlukta ve hatta yaşlılık döneminde bile farklılıklar gösterebilir ve değişebilir. Peki kişilik değişmez mi ? Elbette kişilik de değişmektedir. Ana hatları istisna olmak üzere insanlar değişirler. . .
Grafoloji yazının bilimidir. Yazı ile yazarı arasındaki her türlü ilginin, ilintinin incelenmesi bu bilimin işidir.
Grafolog da insan ruhunun katmanlarını inceleyip ne olmakta olduğunu anlamaya çabalar. Kendinin ne olduğunu, ne olmadığını onun için öğrenmek isteyen bir insan da bir Grafolog’a başvurabilir.
Hepimizin çocukluk veya ergenlik döneminde saçma diye nitelendirebileceğimiz hal, hareket ve davranışları olmuştur. Bu gün ise o anılarımızı tebessüm ederek anımsarız. Bu gün doğru kabul ettiğimizi yarın yalanlayabiliriz. Şu cümle oldukça doğrudur. ” Değişmeyen tek şey , değişimin kendisidir.” Felsefedeki ” Aynı nehirde iki kez yıkanamazsınız ” tezi, nehrin birebir aynı nehir olmadığı savını savunur.
Konumuza dönecek olursak grafoloji yazı üzerinden çok kesin olmamakla beraber karakter analizi yapma sanatıdır. Günümüzde kriminal daire başkanlığı gibi kurumlar ve bilirkişiler resmi davalarda el yazısı ve imza orijinalliğini çözümlemek üzere iş yürütürler. Özellikle Forensik Grafoloji sadece bu alanla ilgili çalışmalar yürütür. Ancak şunu belirteyim ki siz de bir kaç ipucu ile kolayca el yazısı yorumlayabilirsiniz.
grafoloji uzmanlarının meydana koyamayacağı yazı hırsızlığı yoktur.
Şimdi gelin bazı ipuçlarını beraber öğrenelim.
Konu Başlıkları
Grafolojik İpuçları ! Yorumlamayı Öğreniyoruz.
Sağa Doğru Eğik Yazan Kişi
İletişim becerisinin iyi olduğu manasına gelir. Aynı zamanda arkadaş canlısı görünmeye özen gösterirler. Otoriteye uyma eğilimleri yüksektir ve genellikle kabul edilmek için uyma eğilimi gösterirler. Çocukluk döneminde otorite figürleri babadır. Baba, anneden daha otoritedir onlar için. İster severek , ister korkarak itaat etsinler , sonuçta babaya otorite olarak bakarlar.
“Moretti, bu kişiler için dünyaya veya otoriteye kabul görmek için eğilirler” der. Özellikle eğim hafif ise kontrollü bir kabul edilme çabası olduğu düşünülebilir. Ancak eğim %40’üzerinde ise kişi egosunu alt etmiş, koşulsuz teslimiyet eğilimindedir.
Dik Yazan Kişi
Dik yazı karakter bağımsızlığına işarettir. Kişi ne annesini ne de babasını rol model almamıştır. Bu arkadaşlar oldukça akılcı ve kontrollüdür. Bağımsız ve kontrolcü kişiliği sayesinde hesapsız davranmamak gibi bir eğilimleri bulunur.
Gerektiğinde toplum içerisine karışmak ve sosyalleşmekten kaçınmazlar. Bu uğurda asla eğilmez ve dik dururlar, taviz vermezler. Duygularını kabul etseler bile ! yeri geldiğinde kendilerine bile karşı dururlar ve kendilerini bastırırlar.
Sola Doğru Eğik Yazan Kişi
Annecidirler. Babalarını bilinçaltında reddederler ve anneci bir tavır takınırlar. Duygusal baskınlık yüzünden kendilerini fazla ifade etmeyi sevmezler ve onlar için duygular acı vericidir. Bu sebeple de mantığı tercih ederler.
Eğer kadın ise ilişkilerinde sert , acımasız ve baskın kişi bu arkadaştır. Güçlü kadın imajını oluşturmaya çalışırlar.
Otoriteye karşıdırlar. Kendileri otorite olmayı seveler. Takip etme konusunda kötüdürler. Özellikle kurallara isyan etme eğilimleri bulunmaktadır.
Bir örnek vermek gerekirse John Steincback geriye dönük eğik yazar.
Karma Yazılar
Evet gelelim kararsızlara. Evet ne sağa ne sola ne de dik yazan , kafasına estiği gibi yazan arkadaşlar bunlar.
Çocukluk döneminde anne veya babayı memnun etmeye çalışan ama bir türlü karar veremeyen , ailede tutarsızlık yaşayan arkadaşlardır.
Benlik yapıları sağlam değildir ve ciddi bir şekilde hayata karşı suçluluk hissederler. Kafka’nın yazısı buna en güzel örnektir.
Grafoloji Diyagramı ve Yorumu
Yukarıdaki diyagramda eğime göre kısa ve net yorumlar yer almaktadır. Çok çarpıcı yorumlar bunlar ve arkasından sizlere yazı türüne göre ünlülerin yorumlarını aktaracağım.
A : Duyguları konusunda oldukça rahatsız kişilik. Duygularını asla ifade etmeyen kişidir. Tabiri caizse kendi dünyasına kapanmıştır. Ulaşmak çok zordur hatta imkansızdır.
B : Duygular konusunda gizlilik esas, yansıtmayı sevmez. Anlaşmak zordur.
C : Gerçek duygularını saklayan bu kişi , çok diplomatik davranır ve gerektiğinde maskeler takar.
D : Duygularından çok zihnini dinler. Mantıklı ve oldukça dikkatlidir. Bağımsızdır.
E : Duygularını dışavurmakta kontrollü olmakla beraber sağlıklı düşünür. İletişim kurmakta zorlanmaz .
F : Duygularının kontrolündedir. Kişi mantığını kullanmakta zorlanmaktadır.
G : Duygular kişiyi ele geçirmiştir. Mantık tamamen devre dışıdır. Özellikle histerik duygu ve hareketler gösterir. Katil profilinin bu olduğu düşünülmektedir.
Karma Yazılar : Tahmin etmek çok güç , bu kişiler kararsız , disiplinsiz , kaprisli ve sağ duyudan yoksundur.
Yazının Büyüklüğü
Büyük Yazan Kişiler
Dost canlısı ve zararsız kişilerdir. Yabancı insanlara karşı daha mesafeli olmayı seçerler ama iletişim kurmaktan kaçınmazlar. Sevgi dolu kişilerdir. Mutludurlar.
Küçük Yazan Kişiler
Mantığı temsil eder ama karşıt görüşlü kişilere karşı sert ve acımasızdır. zihinsel uğraşları seven ve akademik düşünen kişiler genelde küçük yazarlar. Hem küçük hem de zarif yazan kişiler ise kendi düşünceleri dışında düşünen kişilerle iletişim kurmazlar. Bununla beraber sosyal normları yıkmazlar.
Kalemin Bastırılması ve Koyu Olması
Sözünün eri kişilerdir. Bir söz verirlerse mutlaka yaparlar. Hayata karşı öfkelidirler. Bununla beraber etrafında olan bitene karşı duyarlıdır.
Çok koyu harflerde ise hayata karşı öfke ve sürekli bir gerginlik söz konusudur. Küçük imalarda bile alınganlık gösterirler. Bir olaya karşı önce tepki gösterir , soruyu daha sonra sorarlar. Duygusal tepkilerini bastırmakta zorlanırlar ve süreklilik gösterirler.
Solgun ve Silik Harfler
Bu kişiler hayata karşı hassas kişilerdir. Öfke barındırmazlar. Genellikle mutlu kişilerdir ve çok kırılgandırlar. Bu kişilerin üstüne gidilmez. Genellikle tehlikeden uzak duran sönük bir yaşamı tercih eden kişilerdir.
Harflerdeki İpuçları L – t – h – y
Bu harflerin üst çizgisini uzun çizen arkadaşlar bir hedefe sahiptir ve bu yolda çaba gösterirler. Eğer bu harfler fazla uzunsa kişilerin beklentileriyle ilgili gerçekçi olmayan fikirleri olabilir. Bu noktada uyarmak gereklidir.
Y ve G harfindeki kuyruk kıvrımlı ve harfin altından çengele dönüşüp harfi sağdan aşıyor ise bu sanat eğilimi ve zeka belirtisidir. Genellikle zeki kişilerde görülmektedir.
Kelime Boşlukları
Eğer kelimeler arasındaki mesafe fazla ise o kişiyi rahat bırakın çünkü nefes alacak zamana ihtiyaç duyuyor.
Kelimeler arasında daha az boşluk varsa kişi sıkı ilişkilerdne hoşlanmaktadır ve yalnız kalmaya ihtiyaç duymaz. Genellikle etrafı kalabalık biridir.
Ünlüler ve Grafoloji
Sola Yatık Yazan Ünlüler
Obama – Johnny Depp
Miley Cyrus – Bradd Pit – Eminem
Dik Yazan Ünlüler
Borges
J.K. Rowling
Justin Timberlake
Britney Spears
Shakira
Angelina Jolie
Beyonce
Sağa Yatık Yazan Ünlüler
Oprah
Albert Einstein
J.D. Salinger
Atatürk
Tesla
Azerbaycanda el yazısı yazıyoruz. Türkiyede herkes düz yazı yazdığı için ben ne yazacağımı şaşırdım.El yazısı yazsam okuyamıyorlar.Düz yazıyı da ben yazamıyorum. Düz yazı sanki bana ciddi gelmiyor gibi bir hiss oluyor. Çok güzel yazı, tebeikler!
Teşekkür ederim. Türkiye çok şükür bu uygulamadan vazgeçildi 😀 Çünkü gerçek el yazısı kişinin kendi tercihine bırakılan el yazısıdır.
Bu konuda eğitim veriyor musunuZ
merhaba, bu konuda eğitim vermeyi hiç düşünmedim. Uzmanlık alanım değil fakat bilgi sahibiyim