Çocuklarda Öğrenme Farklılıkları
Merhabalar , sayfamızın ilk yazısını öğrencilere ayırmak istedim. Bilindiği üzere çocuklarımız okullarda eğitim etkinlikleri sırasında öğrenme ile ilgili çok farklı tepkiler verir ve genellikle çok farklı düzeylerde algılar oluştururlar. Her çocuk özeldir ve birbirinden farklıdır. Bu farklılıkları dikkate almak ise biz öğretmenlere ve velilere düşmektedir. Her öğrencinin büyüdüğü çevre , anne babaları ve onların kültür çevreleri farklıdır. Mamafih , kalıtımsal olarak da birbirlerinden farklı olan bu çocuklar , farklı zeka türleri ve seviyelerinde olabilmektedirler. Dolayısı ile derslerdeki başarıları da bu nisbette değişkenlik göstermektedir.
Zeka ve ilgi düzeyine göre bazı öğrenciler tek seferde öğrenebiliyorken bazı öğrenciler ise ikinci ve üçüncü seferde öğrenmektedir. Yani demem o ki öğrenciler aynı zaman diliminde öğrenemeseler de zamanla tekrarlar ile bu öğrenme sorunu aşılabilir ve eninde sonunda öğrenme gerçekleşir. Öğrenim ve öğrenme sadece zeka değil, aynı zamanda ilgi ile de yakından alakalıdır. Öğrenciler severek öğrenmeye meyillidirler. Dolayısı ile sevmedikleri derslerde zorlanma ihtimalleri de artmaktadır. Çocukların lise çağına girdiklerinde artık zeka türleri belirginleşir ve Gardner’in belirlediği zeka türlerine göre eğitimlerine devam ederler . Sözel , sayısal, dilsel, bedensel, doğal zeka gibi türleri olan bu yaklaşımda insanlar zeka türlerine göre daha başarılı grafikler çizerler. Öğrencilerin daha başarılı olmalarında anahtar konu zekalarının düzeyi ve yönelimleri olacaktır.
Bu noktada bir örnekte bulunmak daha doğru olacaktır. Ali, matematik dersini sevmemektedir. Ali matematik dersini sevmemesini bu dersin zor olmasına bağlamaktadır. Ali henüz 7 yaşındadır ve matematik dersine giriş sırasında bazı zorluklarla karşılaşmıştır. Mesela sayıları sembolik manada kavraması zor olduğundan, soyut işlem dönemine henüz girmediğinden sayı kavramını sadece ve sadece görsel,dokunsal yollarla anlayabilecektir. Ali’nin matematiği sevmesi için önce başarması gereklidir. Başarması için ise Ali’ye yönelik özel bir çalışma yapılması gereklidir. Ali eğer sınıf içerisinde bu dersi öğrenemiyorsa bu öğretmenin konuya daha fazla eğilmesi gerektiğini gösterir. Ali, eğer topluluktan kaynaklı bir sorun nedeni ile dersi sevmiyor ise özel ders almak zorundadır. Şu bir gerçektir ki Ali, bu dersi mutlaka başaracaktır. Sadece ve sadece doğru eğitim modeli ile başarılı olacaktır. Unutulmamalıdır ki her çocuk öğrenebilir ve burada sadece doğru yöntem ve süre önemlidir.