Dünyayı ve ülkemizi derinden sarsan covid-19 lakaplı hain Koronavirüs, ya da namı diğer influenza virüsü ile mücadele etmek için dünyanın bir çok yerinde eş güdümlü olarak aşı çalışmaları da başladı. Peki koronavirüs aşısı bulundu mu ? Bir çok uzman aynı fikirde ! Aşı üretmek uzun ve meşakkatli bir süreç. Bu sebeple de covid19 aşısını üretmek de pek kolay olmayacak gibi görünüyor. Peki neden ? İşte sebepleri.
Edit : Rusya bulduğunu iddia ediyor. Ancak henüz ıspatlanmadı. Muhtemelen ülkelere ücretsiz numuneler gönderilecek ve test edilmesi istenecek. Merakla bekliyoruz. Yazımıza devam edelim. Neden aşı bulmak zor ?
Konu Başlıkları
Virüsler Mutasyona Uğruyor
Aşı bulmanın veya daha doğrusu uzun süre etki edecek bir aşı bulmanın zor olmasının bir sebebi virüslerin muıtasyona uğramasıdır. Grip virüsünü ele alalım. Bu hain İnfluenza virüsü, yıldan yıla farklılık gösterdiği için her yıl yenilenmesi gerekiyor. Bu sebeple de aşı üretimi her yıl tekrarlanıyor.
covid19‘un nesi eksik ? Elbette yıldan yıla mutasyon geçirecektir. İşte bu durum da genel geçer bi aşı bulunmasını zorlaştırabilir. Ayrıca baktığımız zaman görüyoruz ki bilim adamları daha önce de koronavirüs üzerinde aşı çalışmaları yaptılar. Özellikle SARS ve MERS virüsleri için kısmi çalışmalar yapıldı. Ancak bu iki virüs de bölgesel olmalarından dolayı lisanslanmadı. Yani açıkcası pek üzerinde durulmadı. Ancak bu koronavirüs bi başka doğrusu ! Yayılım hızının oldukça hızlı olduğunu söyleyebiliyoruz. Öte yandan hedef kitlesi hala tam manasıyla tespit edilebilmiş değil.
Koronavirüs hakkında hala öğrenilmesi gereken çok şey var . İşte bu gibi sebeplerle aşı üretimi oldukça zor.
Başka Bir Zorluk : Herhangi Bir Aşıyı Güvenli Hale Getirmek
Evet evet asıl sorunlardan biri de milyonlarca insan üzerinde uygulanacak bir aşının hatta ve hatta milyar diyelim biz buna, ne kadar güvenli olduğu sorusunun hiç bir zaman tam olark bilinemeyeceğidir. Düşünsenize milyarlarca olasılık var. Bu aşı sağlıklı insanlara yapılacak ve yan etkilerini uzun süreçlerden sonra görebileceğimiz için bir risk alıyoruz.
Bir ülkenin tüm vatandaşlarının aynı anda riske girdiğini bir düşünün. Bu tam bir felaket olurdu. Umarım olmaz. Bunun elbette dayanakları var . Mesela yine MERS ve SARS aşıalrını örnek vereceğim. Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde ciddi akciğer hasarlarına sebep olduğu tespit edilmişti.
Başka bir gelişme ise Gelincikler üzerinde yapılan aşı çalışmalarında karşımıza Hepatit – B etkisinin çıkmasıydı. Yani görüldüğü üzere aşılarda beklenmedik gelişmeler olabiliyor.
Öte yandan ey insanoğlu sen kim oluyorsun da hayvanlar üzerinde deney yapaak hakkı kendinde buluyorsun ! Açıkcası çok üzücü bir olay. Zavallı hayvanlar üzerinde her türlü deneyin yapılıyor olması , virüsün çarelerinin arayışı sürecinde beni hiç de rahatlatmıyor . Zira ben aşıya değil , grip gibi hastalıklarla mücadele şeklimiz olan ilaç kullanımına meyilliyim.
Aşı yerine ilaçtan yanayım demek istiyorum elbette. Hem kimbilir belki de bir şekilde hepimiz koronayı atlatmış ve farkında değilizdir. Nedir bu telaşe ?
Dünya Aşı Çalışmalarında Hangi Noktada ?
Ülkemizin de içinde bulunduğu aşı geliştirme süreci, elbette tüm dünyada laboratuvarlarda harıl harıl çalışan bilim adamları tarafından devam ettiriliyor. Ülkemizde Ercüment Ovalı bu isimler arasında en çok duyduğumuz kişilerden biri ve aşı test çalışmalarına başlamış durumda. Zaten başka birinin de adını pek duymuyoruz ya da açıklanmıyor bilemiyoruz tabi.
Sevgili Ercüment Ovalı hocamızın bir an önce aşıyı Türkiye’nin bulduğunu ve seri üretime başlandığını duyurmasını bekliyoruz. Bununla beraber Çin ve Fransa’da aşı çalışmalarında epey yol kaydettiklerini defalarca deklare ettiler. Koronavirüs aşı çalışmaları konusunda aşı geliştirmey çalışan diğer ülkeler ise şöyle sıralanıyor tarafımdan . .
Dünyada Koronavirüs Aşısı Çalışan Ülkeler
Avusturalya
Kanada
Hindistan
Almanya