Makale

Öğretmenlerin Yenilikçi Öğrenme Alanları Yaratabilecekleri On Yöntem

Öğretmenlerin Yenilikçi Öğrenme Alanları Yaratabilecekleri On Yöntem

Öğretmenlerin Yenilikçi Öğrenme Alanları Yaratabilecekleri On Yöntem yazımızda her yaştan öğrencinin yaratarak öğrenmesi gerekir fikrini savunacağız.

Yaratıcılık ,bilgiyi sentezlemeye ve eğitim deneyimlerine neşe ve anlam katmaya yardımcı olur.

Öğrencilerin büyümeleri, risk almaları ve kendi öğrenme kalıplarında kendilerini rahat hissetmeleri için yenilikçi, açık, yaratıcı ve güvenilir bir yer yaratmak için, öğretmenlerin daha yenilikçi ve girişimci bir sınıf oluşturmak için gerçekleştirebilecekleri birkaç temel eylem vardır.

Öğrencilerin yalnızca sınıf içeriğiyle değil, birbirleriyle, çevrelerindeki dünyayla ve benimle bağlantı kurma yeteneği de onları hayata hazırlıyor.

Öğretmenler odanın havasını ve tonunu yaratır. Otantik öğrenmeye davet eden olumlu sınıf kültürleri, öğrencilerin içerikle, akranlarıyla ve öğretmenleriyle olumlu bir şekilde bağlantı kurmaları için daha fazla fırsata yol açabilir.

yenilikçi öğrenme yaklaşımları
yenilikçi öğrenme yaklaşımları

İşte öğretmenlerin yenilikçi öğrenme alanları yaratabilecekleri on yol.

1. Zihniyet

Zihniyet, ruh hali ve genel sınıf havasında bir değişiklik öğretmenle başlar. Öğrenciler binaya girer girmez öğretmen sınıfın havasını belirler. Eğitimciler konuları hakkında heyecanlıysa, öğrenciler takip etme eğiliminde olacaktır. Eğitimciler, öğrettikleri konulara tutkuyla bağlı olmalıdır. Bununla birlikte, bir öğretmenin içeriğin nasıl tasarlanacağına ve sunulacağına ilişkin zihniyeti, yenilikçi öğrenme süreci için kritik öneme sahiptir. Çoğu öğretmen, yalnızca öğretmenin bakış açısından eğitmek için eğitildi. Bu tür bir sunumu değiştirmek ve sınıfı daha yenilikçi hale getirmek için, öğrencilerini de birer lider olarak düşünmeleri gerekir; içerik öğretmek yerine rehber olarak hareket etmeleri ve öğrencilerden standart bir test hakkında bilgi vermelerini istemeleri gerekir.

2 . Kendini Yansıtma

Sınıfta öz-yansıtma, eğitimcilerin nasıl ve neden belirli bir şekilde öğrettiklerini ve öğrencilerinin nasıl tepki verdiğini keşfetmek için öğretim stratejilerine geri bakmalarının bir yoludur.

Öğretmenlik kadar zorlu bir meslekle, öz-yansıtma, öğretmenlere sınıflarında neyin işe yarayıp neyin başarısız olduğunu görmeleri için kritik bir fırsat sunabilir. Eğitimciler, neyin işe yaradığına odaklanabilmeleri için yansıtıcı öğretimi kendi öğretim uygulamalarını analiz etmenin ve değerlendirmenin bir yolu olarak kullanabilirler. Etkili öğretmenler, öğretim stratejilerinin, sunumun ve başarı bulmanın her zaman geliştirilebileceğini kabul eder.

3 . Açık Uçlu Sorular Sorun

Açık uçlu sorular, ders kitabı cevapları olmayan sorulardır. Eğitimciler açık uçlu sorular sorduğunda çeşitli cevaplar ve bakış açıları olabilir. Öğrenci yanıtları, güçlü işbirliğine, heyecan verici sohbetlere, yeni fikirlere yol açabilir ve aynı zamanda liderlik becerilerini teşvik edebilir. Bu uygulama aynı zamanda öğrencilerin kendi içlerinde asla bulamadıkları potansiyeli fark etmelerine yardımcı olabilir. Açık uçlu sorular aracılığıyla kendi hayatlarıyla, diğer hikayelerle veya gerçek dünyadaki olaylarla da bağlantı kurabilirler.

4.  Esnek Öğrenme Ortamları Yaratın 

Çeşitli öğretim yöntemleriyle, öğretmenlerin sınıf alanlarını nasıl kullanacaklarını düşünmeleri çok önemlidir. Örneğin, öğretmenler sınıfta sıraları kolaylıkla hareket ettirebildiklerinde, bunun öğrencinin öğrenmesini geliştirmek için çok önemli bir değişken olduğunu görebilirler. Öğretim geliştikçe, sınıf alanı öğrencilerin yalnız çalışması, akranlarıyla etkileşim kurması ve işbirliği alanları sağlaması için yollar sağlamalıdır. Günümüzde pek çok sınıf, kolaylıkla hareket edecek alandan yoksun, iletişimde bir boşluğa neden olan ve öğrencilerin konsantre olması gerektiğinde barikatlara yol açan kalabalık, darmadağın, gürültülü alanlardır.

Öğrenme alanları akıcı olmalı ve bire bir öğrenmeyi, işbirliğini, bağımsız düşünmeyi ve grup tartışmalarını desteklemek için esneklik sağlamalıdır.

yenilikçi yaklaşımlar
yenilikçi yaklaşımlar

5. Kişilik Önemlidir: Tüm Öğrenciler İçin Bir Yer Yaratın 

Susan Cain’in Sessiz:  Konuşmayı Durduramayan Bir Dünyada İçe Dönüklerin Gücü  adlı kitabında, içe dönükler ve dışa dönükler arasındaki kritik farklardan biri, dışadönüklerin enerjilerini sosyal etkileşimden alma eğiliminde olmaları ve içe dönüklerin sessiz alanlardan enerji kazanmalarıdır. Yalnız düşünme ve yansıtma zamanı.

Bu nedenle, bir sınıf yalnızca tüm grup tartışmalarını, küçük grupların birlikte çalışmasını, akran geri bildirimi toplamasını (hepsi çok fazla sosyal etkileşim gerektiren) vurgulayan grup çalışmasına odaklandığında, sınıftaki dışadönükler büyüyebilir ve enerji kazanabilirken, içe dönük öğrenciler katılmak için motivasyon eksikliği ile kendilerini kolayca tükenmiş bulabilirler.

Ayrıca, bir proje yalnızca sessiz düşünmeye veya bireysel araştırmaya odaklandığında, bunun tam tersi olması muhtemeldir. İçedönükler daha sonra gelişebilir ve çiçek açabilir, dışadönükleri huzursuz ve kaybolmuş hissetmeye bırakır. Ayrıca dikkat çekmeye çalışmak, konuşmak, sosyal medyaya gizlice girmek ve rahatsız edici olmak için kolayca sinirlenebilir veya başı belaya girebilir.

Mümkün olduğunda, öğretmenler öğrencilere gruplar halinde veya kendi başlarına çalışma seçenekleri sunabilir. Dışa dönükler bazı projeleri tek başlarına tamamlayabilirler ve içe dönükler işbirliği yapmayı seçebilir – bu öğretim yöntemlerinin her ikisi de farklı öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamak için kritik öneme sahiptir.

Öğrencilerin öğrenme sevgisini en iyi şekilde sağlayan, ilham veren ve sürdüren etkinlikler sunan öğretmenlerin, ellerinden gelenin en iyisini yapmaları, süreçten keyif almaları ve olumlu sonuçlar bulmaları daha olasıdır.

6. Problem Bulmayı Kullanın

Öğretmenler, problem çözmek yerine, problem bulmayı kullanarak doldurulacak boşlukları bularak öğrencilerin dünyaya bakmalarına yardımcı olabilir. Problem bulma, problem keşfetmeye eşdeğerdir.  Öğretmenler problem bulmayı, problem şekillendirme  ve  problem çözmeyi birlikte içerebilen bir bütün olarak daha önemli bir problem sürecinin parçası olarak kullanabilirler . Problem bulma, neyin eksik olabileceğini veya önemli bir şeye eklenmesi gerektiğini bulmak için entelektüel ve yaratıcı bir vizyon gerektirir. Bu stratejiyi kullanarak öğretmenler, öğrencilere derinlemesine düşünme, kritik sorular sorma ve sorunları çözmek için yaratıcı yollar uygulama fırsatı verebilir.

7. Öğrencilerin Risk Almasına ve Başarısız Olmasına İzin Verin

Öğrencilerin, yetişkinlerin hayatlarında birçok şeyi denediğini ve tekrar tekrar başarısız olduğunu, ancak denemeye devam ettiğini görmeleri gerekir. Öğrencilerin öğrenme başarısızlığı yaşaması gerekir.

Öğretmenler, öğrencilere çözmeleri için problemler veren gerçek dünya projeleri sunduğunda, öğrencilerin başarısızlıktan öğrenmeleri, tekrar tekrar adım atmaları ve sonunda başarıyı bulmaları için bir platform sunuyorlar.

Psikolog Janet Metcalfe, 2017 tarihli “ Hatalardan Öğrenmek ” başlıklı makalesinde , okulda hatalardan kaçınmanın ve onları görmezden gelmenin Amerikan sınıflarında klasik bir kural olduğunu belirtiyor. Öğrencilerin başarısız olmasına izin vermediğimizde, büyük olasılıkla yalnızca bireysel öğrenci büyümesini değil, aynı zamanda tüm eğitim sistemini de geri tutuyoruz.

Öğrencilere üstesinden gelmeleri, başarısız olmaları ve tekrar denemeleri için gerçek dünya sorunları vererek, onlara seslerinin önemli olduğunu söylüyoruz.Öğrencilere içgörü ve fikir edinmeleri için verebileceğimiz, ele almaya değer pek çok konu var.

Keşfetmeye ve sorgulamaya dayalı bir pedagoji, tarihleri, bilgileri hatırlamak ve sınavlara girmekten çok daha heyecan vericidir.Geleneksel bir eğitim ortamında bir sınavda önceden belirlenmiş cevaplar, öğrencileri ölçemeyeceğimiz şekillerde geride tutabilir.

8. Ters Çevrilmiş Bir Sınıf Modeli Düşünün 

Öğretmenler ters yüz sınıf modeli kullandıklarında, geleneksel öğretim düzeni ve sınıf etkinlikleri tersine çevrilir. Tipik olarak, öğrenciler ders materyallerini görüntüleyebilir, metin okuyabilir veya derse gelmeden önce ödevleri olarak araştırma yapabilirler. Sınıfta geçirilen zaman, akranlar arası öğrenme, grup tartışmaları, bağımsız öğrenmenin yanı sıra ilgi çekici tartışmalar veya işbirlikçi çalışmayı içerebilen etkinlikler için ayrılmıştır. Ve Flipped Learning Network’e göre ,  sınıflarını çeviren öğretmenlerin %71’i notlarında bir gelişme olduğunu iddia ederken, %80’i bunun sonucunda öğrenci tutumlarının arttığını bildirdi. Ayrıca derslerini çeviren öğretmenlerin %99’u ertesi yıl derslerini tekrar çevireceklerini belirtmiştir.

9. Girişimcileri ve Yenilikçileri Sınıfa Davet Edin

Teknolojiyi bir iletişim ve erişim alanı olarak kullanan öğretmenler, girişimcileri çeşitli şekillerde sınıflarına davet edebilirler. Eğitimciler, bir düğmeye tıklayarak LinkedIn veya Twitter gibi sosyal medya siteleri aracılığıyla farklı liderlere ulaşabilir. Bu liderleri canlı etkileşim veya Skype gibi sanal yollarla sınıfınıza davet edin. Öğretmenler, kaç yaratıcı yenilikçinin geri vermek istediğine şaşırabilir ve gençliğe geri vermek, başarılı bir kurucunun fark yaratabileceği en tatmin edici yollardan biri olabilir. Örneğin, Don Wettrick’in sınıfını takip ederseniz , onun öğrencileriyle ilgilenen ve ilgilenmeye devam eden bir dizi yenilikçi ve girişimci göreceksiniz. Sormakla olabilecek en kötü şey nedir?

10. Tasarım-Düşünme Sürecini Kullanın

Tasarım odaklı düşünme süreci , zorlukları belirleyen, bilgi toplayan, potansiyel çözümler üreten, fikirleri iyileştiren ve çözümleri test eden bir dizi yapılandırılmış stratejidir.

 

Sürecin beş aşaması vardır: keşif, yorumlama, fikir yürütme, deney ve evrim.

Her aşama için öğrenciler ve öğretmenler aşağıdaki modeli takip edebilir:

  • Bir meydan okumam var Nasıl yaklaşırım?
  • Bir şey öğrendim. Şimdi  ben bunu nasıl yorumlayacağım?
  • bir fırsat görüyorum. Ne yaratabilirim?
  • Bir fikrim var. Nasıl kurabilirim?
  • Yeni bir şey denedim. Nasıl gelişmesini sağlarım?

Tüm bu stratejiler, inovasyon oluşturmanın ve sınıfta yaratıcılığa ilham vermenin yollarıdır. Öğretmenler, tekrar tekrar gözden geçirirken, öğrenirken ve inşa ederken öğrencileriyle işlerin nasıl gittiğini görmek için yeni bir projeyle başlayabilir. İnovasyon, bugün okullarda ihtiyaç duyduğumuz gerekli bir değişikliktir ve sizinle başlayabilir.

avicenna

Pedagojik makaleler ve her türlü faydalı bilgiyi sizlere sunmak için araştırmalar , analizler yapıyor ve özgün bilgilerle harmanlayarak sizlere sunuyorum. Destek olmanız beni mutlu eder. Teşekkürler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir