Merhaba arkadaşlar sizlere bir öğretmenin muhtemel günlük rutininden bahsetmek istiyorum. Çok uzatmadan söze gireyim. Özel Okullarda ve devlet okullarında öğretmenlik nasıl mı ?
Konu Başlıkları
Özel Okullarda ve Devlet Okullarında Öğretmenlik
Öncelikle bir sonraki günün ders programına geceden bakılır. Ders sayısı o gün için muhtemelen 7 – 8 saatir. Bazı günler 5-6 saat olabilir. Bu saatler arasında bazen boşluk olmazken bazen de 1-2 saatlik boşluklar olabilir.
Girilecek sınıflarda anlatılacak konuların ne olduğu ve son kalınan yer hatırlanır. Derste işlenecekler zihinden geçirilir. Eğer ezber gerektiren bir konu ise mutlaka 10 dakika kadar tekrar etmekte fayda var. Bu öğretmeni rahatlatır ve hazır hale getirir.
Sene başında hazırlanmış olan yıllık plana ayda 1 kez bakmakta fayda var. Her hafta bakmak pratik değildir. Ancak ayda 1 kez hedeflenen kazanımların işlenip işlenmediği, müfredata göre geride veya ilerde olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eğer ileride ise tekrarlar veya soru çözümleriyle ders pekiştirilir.
Güne kahvaltıyla başlamak en doğrusudur. Çünkü derse kahvaltı etmeden girmiş olmak yorucudur. Performansı da düşürür. Benim gibi kahvaltı etmeden derse girilmesini tavsiye etmem J Ben genellikle sabah öğününü simit ve çay ile geçiştiriyorum. Okulun çaprazındaki börekçiden simit alarak okula gelip öğretmenler odasındaki semaverden çayımı doldurarak 10 dakika kadar küçük bir kahvaltı ediyorum.
Peki doğrusu nedir ? En az 30 dakika önce kurumda olmak . Bu durum sizi oldukça rahatlatır. Ön hazırlık imkanı da sunar.
Öğretmenler odasında ilk ders zili beklenir. Genellikle bu zil 09.00’ da çalıyor. Pandemi sebebiyle bu zil 30 dakika sonra tekrar çalıyor. 10 Dakikalık teneffüste öğretmen öğretmenler odasına gelir ve dinlenir. Nöbetçi ise görev yerine gider ve zilin çalmasıyla beraber yine dersi varsa doğrudan derse girer. Devlet okullarında 5 dakika kadar dinlenme payı varsa da özel okullarda böyle bir dinlenme süresi asla verilmez.
Nöbetçi öğretmen görev günü en az 30 dakika önce gelir ve yine 30 dakika sonra çıkar çıkışlarda. Görev bölgesinde “ olaylara müdahale etmek amacıyla” bulunur. Önleyici bir etkiye sahip değildir. Ancak gerektiğinde önlemler, alması gerekebilir. Örneğin yerlerin ıslak olması durumunda görevlilere haber verilerek buraya bir tabela konması gerekir. Aksi taktirde kazalar olması kaçınılmazdır.
Ders sırasında akıllı tahta kullanmak pratik ve zamandan tasarruf sağlar sayısal branşlar, kalem kullanmayı tercih ederler. Özellikle de klasik mürekkepli kalemlerle soru çözerler.
Haftanın en az 3 günü toplantı yapılır. YKS toplantısı , ara sınıflar için 9-10-11 lise toplantısı ve kampus toplantısı gibi. En az 1 saat süren toplantılarda eğitim ve önleyici tedbirler tartışılır. Özellikle korona zamanında yeni fikirler sunulur. Kolej olması sebebiyle velilerden sıkça bahsedilir. Finansman kaynağı veliler olduğu için elbette.
Genellikle 12.10 ile 13.00 arası öğle yemeği yenir. Yemekhane en üst kattadır ve tabldot ile yemekler alınır. Çıkışlar 16.10 veya en geç 17.30 şeklinde ayarlanır. Bu servis saatleri de gözetilerek ayarlanır.
Sorular
Online eğitimde yoklama nasıl alınıyor ?
Online dersler google meet üzerinden yapılıyor. Kişi listesi ekran resmi alınarak dersin sonunda yoklama girilebileceği gibi ders başlarken de sesli olarak yoklama alınabilir. Yoklama için yine google e-tablolar Excel formatında kullanılıyor. Orada kişi listeleri var. Öğrencilerin karşısına ilgili gün ve saat ile ilgili ok işareti veya – eksi işaret konuyor. Ayrı bir sekmede bu liste açılarak online olarak yoklama alınıyor. Bu e tabloları okulda tüm öğretmenler ve idareciler görebiliyor ve aynı anda düzenleyebiliyor.
Online eğitimde derslerin başlama saati nedir ? Katılım nasıl oluyor ?
Dersler online olan günlerde 09. 00’da başlıyor ve 30 dakika olarak planlanıyor. Genelde 16.00’da bitiyor. Katılım yüz yüzeye oranla %30 daha az oluyor. Bazen %50 oranında azalıyor.
Okulunuzda hangi günler online eğitim yapılıyor ?
Başlangıçta hergün olan dersler şuan da sadece Çarşamba günleri yapılıyor.
Okulunuzda online ödev kontrolü nasıl yapılıyor ?
E-tablolar vasıtası ile yapılıyor. Öğrenciler ödevlerini Whatsapp aracılığı ile resim olarak atıyorlar.
Nöbetçi Öğretmenin sorumlulukları nelerdir ? Avantaj ve dezavantajları nelerdir ?
Görev bölgesinde olaylara hızlı müdahale etmek ve gerektiğinde tedbirler almak. Okul düzenini sağlamak için ilgili bölgede hazır bulunmak.
Avantaj olarak öğrencilerle daha fazla etkileşim kurmak söylenebilir. Ancak dersleri yoğun olan bir öğretmen aynı zamanda nöbetçi ise fazlaca yorulur. Dolayısı ile teneffüssüz bir gün geçiren öğretmen gergin ve yorgun görünebilir.
Ders haricinde sorumluluklarınız nelerdir ?
Okulda anlık sorunlar olduğunda bu sorunları çözmek. Mesela bir öğretmenin acil bir işi çıkabilir ve yerine derse girmesi gereken kişi dersi boş olan öğretmen olarka görülür. Görevlendirme yapılarak boş ders doldurulur.
Öğrencilerin eksikleri giderilebilir ve bunun için boş zamanlar ayarlanır. Sınıf rehber öğretmeni ise veli ile iletişim kurması gerekebilir. Bunun haricinde defterler varsa bu defterlerin doldurulması gerekir.
Veli toplantıları genelde hangi konuda yapılır ?
Veli toplantıları genellikle eğitim hakkında bilgi vermek için yapılır. Gidişat ve süreç hakkında detaylı bilgi verilir. Veli ile etkileşim kurmak önemlidir. Zira öğrenci ile ilgili büyük bir sorun var ise bunu velisiz çözmek neredeyse imkansızdır.
Uzaktan Eğitimde sınavlar nasıl yapılıyor ?
Uzaktan eğitimde yazılı sınavın güvenilirliği tartışılabileceği için sözlü yapmak daha mantıklıdır.
Bir cevap
Öğretmen Olmak;Devlet Eğitim kurumlarında ve özel eğitim kurumlarında öğrencilere dersler vererek onları yetiştiren ve onlara rehberlik eden kişilere öğretici(yada öğretmen diyoruz.)
Öğretmenler hangi branş dallarından mezun olmuş ise o dalda öğrencilere eğitim verir.Eğitim çocuklarda çok küçük yaş da daha henüz okula başlamandan önce aile tarafından belirli eğitim yaşına gelene kadar anneler ve babalar birer yetiştiren,öğreten eğitimci olarak öncelikle konuşma yeteneği konusunda aile birinci faktördür.
Daha sonra okul çağına gelen çocuklarımız devlet okullarına kayıtları yapılarak okuma yazma eğitimi alarak ilk kez “okuyorum yazıyorum” düşüncesi ile öğrenim görerek bu başarılarının mimarı öğretmenlerine borçludurlar.
Öğretmenlerimizin eğitim için harcadıkları emeğin değeri sorulmaz.Hayatları boyunca yüzlerce öğrenci okutup yetiştiren öğretmenlerimizin dünyası öğretmen,veli ,öğrenci arasında en iyi bağı oluşturmak açısından çok önemlidir.Bu ortak bağ iyi olursa başarıda muhakkak gelecektir.
Eğitim veren okul öğretmenlerimizin dallarını yazalım
-anokulu öğretmeni
-anasınıfı öğretmeni
-birinci sınıf okuma yazma öğretmeni
-ortaokul öğretmenleri
-lise öğretmenleri
-üniversite öğretim görevlileri,
Bir ömür boyu eğitime devam edecek olan öğretmenlerimizin dünyası her halde bu şekildedir diye düşünmek gerekir sanırım.