Konu Başlıkları
E Yaygın MEB Nedir ?
Milli Eğitim Bakanlığının muazzam bir projesi olan e yaygın nedir ? Aslında özetlemek gerekirse e yaygin yaşam boyu öğrenme NLP dediğimiz sistemlerin kurs, faaliyet ve seminerlerinin “Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü” tarafından düzenlendiği web sayfasıdır. Aslında MEB”in halk eğitim kursları veya halk eğitim merkezleri olarak da bilinen kurumlara kayıt amacıyla açtığı modüllerdir diyebiliriz. e yaygin meb modülleri üzerinden bir çok kurs hizmetine erişebiliyorsunuz.
Milli Eğitim Bakanlığının desteklediği ve koordine ettiği bu web sayfası haberlerin duyurulması ve otomasyon işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla yapıldı elbette. Farklı yaş grupları ve sosyokültürel düzeydeki bireylerin istihdam işlerini ve eğitimlerini gözlemlemek ve koordine etmek amaçlar arasında. Unutmadan belirtelim e yaygın meb in e devlet girişi de bulunuyor. Özellikle en kolay ve güvenli giriş yönteminin bu olduğunu belirtmekte fayda var. Şimdi e yaygın hakkında daha teferruatlı bilgi için bu yazımızı okumaya devam edin ve kaliteli doğru bilginin keyfini sürün. Bu arada diğer makalelerimize göz atmanızı tavsiye ederim. Makale ve eğitim kategorisi altında bir çok makalemiz bulunmaktadır.
Burada e yaygın da asıl hedefin de bireysel öğrenmeleri geliştirmek ve makro düzeyde öğrenen bir Türkiye hedefi olduğunu unutmamak gerekiyor elbette. Halk eğitim merkezleri ülke çapında yaygın faaliyetlerin en fazla olduğu kuruluşlar ve bu kurumlardaki faaliyetler de e-yaygın modülü ile sağlanmaktadır.
Unutmadan belirtmekte fayda var . Giriş için e devlet şifresi veya Mebbis girişi gerekiyor. Bunun yanı sıra Üye ol seçeneği ile kayıt olabilirsiniz. Vatandaşlar şüphesiz e devlet girişi veya kullanıcı adı ve parola ile girmeli , Eğitimciler ise Mebbis modülünü kullanmalıdır. Eğer bir e-devlet şifresini henüz edinmediyseniz en yakın ptt şubesine giderek cüzzî bir ücret karşılığında e devlet ya da nam-ı diğer vatandaşlık şifrenizi talep edebilirsiniz. Unutmayın , devletle ilgili neredeyse tüm işlemler artık bu platform üzerinden yapılmaktadır.
Eğer ” e yaygın nedir ? ” sorusuna zihnimizde tam bir cevap bulabildiysek şimdi de Örgün Eğitim ile Yaygın Eğitim arasındaki farklılıklara bir göz atalım .
Örgün Eğitim okullarda verilen eğitimdir. Eğitimin örgün olmasının birinci kuralı düzenli ve formal eğitim kapsamında olmasıdır. Formal eğitimden kastımız eğitimin gelişigüzel değil, düzenli ve bir amaç doğrultusunda, dozajı ayarlanarak sunulmasıdır. Ülkemizde Örgün Eğitim kurumları , okullar ve üniversitelerdir. Milli Eğitim Bakanlığı ise hem Örgün , hem de yaygın eğitimden sorumludur.
Yaygın Eğitim ise Örgün eğitim kurumları dışında verilen ve genellikle okul kapsamı dışında kalan eğitimlerdir. Yaygın eğitim kurumları genellikle “Halk Eğitim Merkezi” altında açılmaktadır. Diploma yerine sertifika verilen Kurs başlığı altında açılan eğitimlere ” Yaygın Eğitim” denmektedir. Mesela örnek vermek gerekirse okuma – yazma kursları, enstrüman kursları , hat sanatı, osmanlıca dili, muhasebe kursları, halk oyunları vs . Örnekleri çoğaltmak mümkün elbette, ancak sanırım bu kadarı kafi.
Bunun dışında Sargın Eğitim ismiyle andığımız bir eğitim türü var ki bunu da her insan mutlaka edinmelidir. Sargın eğitimde kişi kendi kendini eğitir ve hayatı boyunca yeni şeyler öğrenir. Burada kurs ya da okul yoktur. Eğitim alanı hayatın kendisidir. Ölçme aracı yoktur. Sınavlar yoktur.
Hayat Boyu Öğrenme Nedir ?
Meb hayat boyu öğrenme dairesi vizyon bölümünde bu kavramı şöyle tanımlıyor ” Hayata mutlu bireyler hazırlamak için her zaman, her yerde, herkese eğitim.
misyon bölümünde ise şu ifadelere yer veriyorlar. “Öğrenen topluma dönüşüm sürecinde beşikten mezara kadar rehberlik hizmeti sunan; bireyin bilgi, şuur ve yetkinliklerini geliştirerek insanlığın kalkınmasında sorumluluk almasını destekleyen; belgelendirilebilen, izlenebilen kaliteli eğitimler sunmak.”
Özetleyecek olursak yaşam boyu öğrenme olarak da bilinen bu yaklaşımda eğitimin yaşı ve yeri olmadığı, hayatın her anında insanların kendini eğitebileceği düsturundan hareketle, MEB’in başlatmış olduğu bir seferberliktir.
bir kişinin tüm yaşamı boyunca süren bilgi ve becerilerin sürekli olarak kazanılması ve geliştirilmesidir. Bu tür eğitimler hem örgün yöntemlerle – eğitim, eğitim, rehberlik, eğitim kursları, eğitim kursları – hem de hayatın kendisinden yeni deneyimler çıkararak gayri resmi olarak gerçekleşebilir.
Hayat Boyu Öğrenme, hem profesyonel hem de kişisel nedenlerden ilham alan sürekli ve gönüllü yeni bilgi arayışı kavramıdır. Bu yaşam tarzı, işgücü piyasasında kişinin mesleki büyümesine ve rekabet gücüne katkıda bulunur ve aynı zamanda kişisel gelişimin önemli bir parçasıdır. Aynı zamanda, bu kavramın ulusal ölçekte kitlesel olarak benimsenmesi, insan ve entelektüel sermayenin oluşumu ve kalitesi üzerinde yararlı bir etkiye sahip olmakta ve böylece ekonominin gelişmesine yardımcı olmaktadır.
Sürekli öğrenme kavramı, yaşları ve kapsamları ne olursa olsun insanlara ulaşmalıdır. NLP yani hayat boyu öğrenme aynı zamanda insanların eğitimsel ilgi ve tercihlerini tam olarak fark etmelerini ve geliştirmelerini sağlar.
Hayat Boyu Öğrenme Aşamaları
Öğrencilerin yaşına göre sürekli öğrenmenin temel aşamalarını vurgulamak gereklidir.
İlk grup 6-24 yaş arası öğrencilerdir. Genellikle ilkokuldan yüksek öğretime kadar özel eğitim kurumlarına kaydedilirler. Ama bununla sınırlı değildir, çünkü çocuklar ve gençler kendi ailelerinde öğrenmeye devam ederler. Sosyal organizasyonlara katılırlar, birçok insanla iletişim kurarlar, belirli bir kültürel ortamda yaşamak zorundadırlar ve bu ortamdan etkilenirler. Tüm bunlar, bir kişinin entelektüel, sosyal ve duygusal gelişiminin temellerini oluşturan gayri resmi öğrenmelerdir.
İkinci grup ise 25-60 yaş arası yetişkinlerdir. Örgün eğitim genellikle bu zamana kadar sona ermesine rağmen, insanlar hala okumayı bırakmıyorlar. Bu kişiler mesleki gelişime hem resmi hem de gayri resmi olarak giriş yapabilir, ek eğitim alabilir, bilimsel çalışmalara girişebilir ve buna ek olarak, çalışma ve günlük yaşamlarının sorunlarını çözebilir, yeni tanıdıklar edinebilir ve ufuklar çemberini genişleterek seyahat edebilir, yeni beceriler öğrenebilir ve yeni hobiler kurabilirler.
Üçüncü grup ise 60 yaşın üzerindekiler. Hayatın bu döneminde, insanlar genellikle kendi ilgi ve hobilerini düşünür, kendilerini adamak için büyük bir fırsat olarak görürler. Bu sosyal hizmet, seyahat, el yapımı ürünler ve daha fazlası olabilir. Yaşlı insanların hayatları hakkında anlamlı hissetmeleri gerekir . Bu nedenle toplumun sürekli gelişimlerine ve öğrenmelerine verebileceği destek çok önemlidir.
Hayat Boyu Öğrenme Felsefesi ve İçeriği
Hayat Boyu Öğrenmenin içeriği nedir? Geleneksel olarak, öğrenmenin dört ana alanı vardır: bilgi eğitimi, öğrenme becerileri, başkalarıyla etkileşime girmeyi öğrenme (çatışma çözümü, iletişim becerilerini geliştirme, sosyalleşme, diğer kültürlere hoşgörü vb.) ve kendini geliştirme, kendini geliştirmenin tüm olası alanlarına değiniyor – fiziksel kültür, entelektüel gelişim, duygusal yetkinlik ve estetik duyarlılığın gelişimi, son olarak, maneviyat.
Böylece, Yaşam Boyu Öğrenme bireyin kapsamlı bir gelişim evresinden geçmesini sağlarken, bir yandan, tüm toplumun gelişimini teşvik etmek, gibi bir misyonu var elbette.
Hayat Boyu Öğrenme ile Geleneksel Öğrenme Arasındaki Farklar
Hayat Boyu Öğrenme | Geleneksel öğrenme |
---|---|
Öğrenciler sadece bilgi kaynaklarına yönelir. | Bilginin kaynağı – Öğretmen |
İnsanlar pratikte öğrenirler | Öğrenciler bir öğretmenden öğrenirler |
İnsanlar gruplar halinde ve birbirlerinden öğrenirler. | Öğrenciler bağımsız olarak çalışırlar |
İstenilen eğitim stratejisini ve gelecekteki öğrenmenin olası yollarını belirlemek için değerlendirme gereklidir | Öğrenmedeki ilerlemeyi değerlendirmek için kontrol görevleri sunulur ve sonuçlara göre, öğrenciler değerlendirilir. |
İnsanlar bireysel planlarla öğrenirler. | Tüm öğrenciler aynı program kapsamında eğitim almak zorundadır. |
“Öğretmenler” yaşam için öğrenmelidir. | Öğretmenler, hedeflenen dahil olmak üzere , eğitimden geçerler. |
Tüm hayatları boyunca insanlar öğrenebilirler. | İyi öğrenciler ayırt edilir; eğitimlerine devam etme fırsatına sahipler. |
Öğrenme sonuçlarında iş ve yaşam aktarılır. | Eğitimin sonuçları özel bir nitelik taşıyor. |
Hayat Boyu Öğrenmenin Faydaları
İnsana doğa tarafından verilen yetenek ve potansiyeli geliştirmeye yardımcı olur.
Bilgi aktarımını özgürleştirir.
Bu dünyanın meraklı insanlar tarafından keşfedilmesini sağlar.
İnsanlığın kolektif bilgeliğini zenginleştirir.
Dünyayı daha iyi bir yer haline getirebilir.
İnsanların değişimi daha kolay yaşamalarını sağlar.
Bu yaşam tarzı ile, anlamını bulmak daha kolaydır.
Sürekli öğrenme her zaman toplumun aktif bir üyesi olarak kalmanın bir yoludur.
Yeni arkadaşlar edinmenize ve önemli ilişkiler kurmanıza yardımcı olabilir.
Hayatı zenginleştirir ve daha zengin yapar.
Tabii ki, yaşam boyu Öğrenme kavramının uygulanması
toplumda belirli koşulların gözlenmesini gerektirir. Her şeyden önce, devletin sadece örgün eğitim değil, tüm olası biçimleri, biçimleri ve eğitim yöntemlerini tanıması gerekmektedir. Bu ülkenin evrensel bir öğrenme kültürüne sahip olması önemlidir. Öğrenme, yetişkin eğitimi çalışma ilişkilerinin ayrılmaz bir parçası haline gelir, böylece isteyen herkes için değerli, teşvik edilebilir ve ulaşılabilir olur.
NLP Neden Bu Kadar Önemli ?
Aslında bu sorunun birden çok cevabı var. Ancak biz en kestirme olanı tercih edelim. Eğer insanoğlu kendisine verilen eğitim ile yetinseydi , hiç bir zaman bilgi çağına ulaşamayacak ve hiçbir icat gerçekleştiremeyecekti. Elbette özgünlük dediğimiz kavram da ortaya çıkmayacaktı.
İşte bu gibi sebeplerle insanoğlu eğitimi sadece bir araç olarak görmeli ve asıl hedefine giden yolda daima çaba göstermelidir. Yaşamı boyunca insan kendini geliştirmeli ” ki insan bunu yapmasa bile hayat onu bir şekilde eğitmeye meyillidir” ve ülkesine ve kendisine faydalı olmalıdır. Şüphesiz NLP bu noktada önem kazanıyor. Yaşam boyu öğrenme hayatın her alanında var olması gereken bir zorunluluktur.
Neden NLP ‘ye İhtiyacınız Var ?
- daha iyi iletişim kurmayı öğrenin;
- kendi düşüncenizin ilkelerini anlayın;
- kendi problemlerinizi çözün;
- kendi durumunuzu yönetmeyi öğrenin;
- hedefleri doğru şekilde belirleyip bunlara ulaşmak;
- insanları daha iyi anlamak;
- başarıyla müzakere etmek;
- hayatını daha mutlu et;
- ilişki kurmak;
- hayattan zevk almayı öğrenmek;
- yaptığınız işte daha etkili olun;
- kariyer basamaklarını tırmanmak;
- başka birinin becerisini taklit etmek;
- ve daha birçok iyi ve faydalı şey.
Kişisel olarak, NLP’nin yardımıyla daha iyi iletişim kurmayı, toplum içinde konuşmayı, sorunlarımla başa çıkmayı öğrendim. Dokunarak yazmanın, duyguları yönetmenin ve ne istediğinizi anlamanın yanı sıra.
Sonuç olarak, birkaç kitap ve bir sürü makale yazdım, tanınmış bir web sitem ve mesleği bana sadece para değil, aynı zamanda zevk de getiren bir işim var. Ve çok sevdiğim bir hayat.
Halk Eğitim Merkezleri
Halk eğitim merkezleri ülkemizde eğitimine çeşitli sebeplerle devam edemeyen vatandaşlarımızın okuma yazma veya çeşitli alanlarda eğitililerek çeşitli iş kollarında istihdam edilebilmek üzere yetiştirilebilmesini amaçlayan ve MEB kontrolündeki kuruluşlardır. Genellikle beceri kursu veya meslek edindirme kursu gibi başlıklarla bölünürler ve her eğitimin belirli dönemleri ve şartları vardır. Örneğin bölümlerin açılabilmesi için yeterli miktarda kişi sayısınca başvuru gereklidir.
Beceri kurslarında genellikle müzik ve diğer sanatlarla ilgili çalışmalar yer alıyor. Mesela saz kursu, gitar kursu, bateri kursu, klarnet kursu gibi enstrüman kurslarının yanısıra ; ebru sanatı, dikiş – nakış kursu, cam boyama , vitray benzeri beceri kursları da bulunmaktadır.
Bu tarz kursların yanısıra halk eğitim kurslarında eğitim destek kursları da açılarak öğrencilerin çeşitli sınavlara hazırlanmaları da sağlanmaktadır. Burada eğitim faaliyetleri hat safhadadır.
An itibariyle Halk Eğitim Kursları Analizleri ve Çeşitli Veriler
Toplam Kursiyer Sayısı41.505.359
2020 Toplam Kursiyer2.216.475
Toplam Kurs Sayısı2.044.244
2020 Kurs Sayısı 119.006
2020 Yılı En Çok Kursiyer Kaydedilen Kurs Listesi
Gıda ve Su Sektöründe Çalışanlar İçin Hijyen Eğitimi | 144.625 |
Kuran-ı Kerim (Elifba) Okuma | 74.480 |
Kuran-ı Kerim Tecvidli Okuma | 64.490 |
Okullar Hayat Olsun Projesi Etkinlikleri | 56.165 |
Bilgisayar İşletmenliği (Operatörlüğü) | 43.823 |
Türk İşaret Dili | 36.931 |
İngilizce A1 Seviyesi | 36.336 |
İlk Yardım | 35.352 |
Sosyal Uyum Ve Yaşam | 31.181 |
Yoğunlaştırılmış Temel Düzey Okuma Yazma Eğitim Programı | 30.583 |
2020 Yılı En Çok Açılan Kurs Listesi
Kuran-ı Kerim (Elifba) Okuma | 5.475 |
Kuran-ı Kerim Tecvidli Okuma | 4.829 |
Yoğunlaştırılmış Temel Düzey Okuma Yazma Eğitim Programı | 4.222 |
Gıda ve Su Sektöründe Çalışanlar İçin Hijyen Eğitimi | 4.157 |
Okullar Hayat Olsun Projesi Etkinlikleri | 3.219 |
Bilgisayar İşletmenliği (Operatörlüğü) | 2.243 |
37-72 Ay (3-6 Yaş) Oyun Odası | 2.190 |
Okuma-Yazma II. Kademe | 1.876 |
Türk İşaret Dili | 1.447 |
Sosyal Uyum Ve Yaşam | 1.389 |
Güncel 2020 Yılı En Çok Açılan Kurs Listesi
Gıda ve Su Sektöründe Çalışanlar İçin Hijyen Eğitimi | 14.118 |
Kuran-ı Kerim (Elifba) Okuma | 6.306 |
Yoğunlaştırılmış Temel Düzey Okuma Yazma Eğitim Programı | 5.954 |
Kuran-ı Kerim Tecvidli Okuma | 5.022 |
Bilgisayar İşletmenliği (Operatörlüğü) | 3.971 |
Okullar Hayat Olsun Projesi Etkinlikleri | 3.404 |
37-72 Ay (3-6 Yaş) Oyun Odası | 2.913 |
Okuma-Yazma II. Kademe | 2.720 |
Okuma-Yazma II. Kademe Seviye Tespit Sınavı | 2.621 |
Okuma-Yazma I. Kademe Seviye Tespit Sınavı | 2.438 |
E yaygın Nasıl Kullanılır ?
E yaygın sistemini kullanmak için bu linke tıklayarak anasayfaya gidebilirsiniz.
Anasayfada sayfada sizi 3 ayrı giriş butonu karşılayacaktır.
E- Devlet ile giriş – Mebbis ile Giriş – Kullanıcı adı ve şifre
Size uygun seçeneği işaretleyerek sisteme giriş yapabilirsiniz. Eğer E – Devlet şifrenizi bilmiyorsanız en yakın PTT şubesine giderek cüzi bir miktar ödeme karşılığında şifrenizi teslim alabilirsiniz. (3-5 lira gibi bişi idi en son )
Eğer e-devlet şifreniz yok ise şimdilik Üye ol butonu ile kullanıcı kaydı yaparak giriş yapabilirsiniz. Ancak e-devlet şifreniz bu devirde olmazsa olmaz bir gerekliliktir.
Giriş yaptıktan sonra sol menüde sizi “kursiyer işlemleri” menüsü karşılayacaktır. Buradan Kişisel bilgiler butonu ile bilgilerinizi görebilirsiniz.
E yaygın diğer seçenekler ise şunlar
- Kurslarım – Eğer kurs kaydınız var ise burada görünecektir.
- Belgelerim – Sahip olduğunuz Belgeleriniz.
- Kursa Ön Başvuru Yap : Açılma ilanı verilmiş olan kurslara ön başvuru yapılması gerekiyor.
- Kurs Açılma Talebi : İstediğiniz bir kurs var ise açılan listeden talep edebilirsiniz. Uygun bulunduğu taktirde kurs açma işlemine geçilecektir.
- Kurs işlemleri : Kurslarınız ile ilgili kararlar burada işaretlenecek.
E Yaygın Sağ Panelde Neler Var ?
Bu bölümde ise kurum seçimi yapabildiğimiz önemli bir buton bulunuyor. Buradan bağlı bulunduğunuz bölge ve kurumu seçerek sırasıyla il-ilçe -genel müdürlük – kurum – kurum kodu seçeneklerini doldurmanız gerekiyor. Bilgiler doldukça seçenekler genişleyecektir. Kurum kodunu bilmiyor iseniz, kurum kodunu girmeden şansınızı deneyebilirsiniz.
Panel Seçenekleri
- Kurum Seç : Kurum bilgilerinizi giriniz.
- Ara : Hızlıca paneller arasında kaybolmadan anahtar kelimenizi girebilirsiniz. Örneğin “kurs talep ” gibi.
- Anasayfa butonu : Sayfa yenilemeye ve anasayfaya dönmeye yarar.
- Yardım butonu : Genellikle sık sorulan sorular hakkında kısa açıklamalar içermektedir. Burada bir powerpoint sunusu ile karşılaşacaksınız. Dilerseniz bu sunuyu indirerek dikkatlice inceleyip sisteme vakıf olabilirsiniz.
- Çıkış butonu : Mutlaka işiniz bittiğinde sistemden çıkış yapınız. Güvenlik açısından bu adım atlanmamalıdır. Zira e-devlet girişi yapmış iseniz e devlet oturumunuz da açık kalabilir.
Evet arkadaşlar bu yazımızda e yaygın nedir ? Nasıl girilir ? Neler içerir gibi soruların cevaplarını vermeye çalıştık. Eğer yazımızı beğendiyseniz sitemizi takip linklerinize eklemeyi ve sürekli yenilenen içeriklerimizi incelemeyi unutmayın.
kurslar hakkında güzel bilgiler içeriyor. Kolayca hallettim. Teşekkürler
Bilmiyorduk i öğrendik . Teşekkürler 🙂
Thank you your attention for me.
what a site , wonderfull
Türkiye’de yaygınlaşsa aslında çok iyi olacak.