Sağlığım Değerli

Ebeveynlerin Koronavirus Hakkında Bilmesi Gerekenler

” Ebeveynlerin Koronavirus Hakkında Bilmesi Gerekenler “yazımız gündemle doğrudan ilgili elbette. Komşu ülkelerde koronavirus görülmeye başlanması bizleri endişeye sevk ediyor. Peki Koronavirüs nedir ? Akciğerlerdeki ACE2 proteinine bağlanan ve astıma sebep olan bu virüs solunum yetmezliği yaratarak kişiye oldukça zor zamanlar yaşatıyor. Genellikle Asya kavimlerinde bu protein fazla olduğu için genellikle de bu vatandaşları etkiliyor olsa da bu proteinden az da olsa bütün kavimlerde bulunuyor.

covid-19
koronavirus

Bütün kış ortam mikroplarını evinize okulunuza getiren çocuklarınız olduğunda soğuk algınlığı ve grip mevsimi yeterince kötüdür. Ancak bu yıl, karışıma uğursuz bir koronavirüs hastalığını da ekliyoruz.

COVID-19 olarak adlandırılan bu koronavirus, geçtiğimiz ay boyunca tüm dünyada gündemdeki yerini aldı. Ebeveyn olarak, virüs hakkında ne bilmemiz gerekir ve kendimizi ve çocuklarımızı nasıl hazırlayabilir ve koruyabiliriz?

Ebeveyn olarak, virüs hakkında ne bilmemiz gerekir ve kendimizi ve çocuklarımızı nasıl hazırlayabilir ve koruyabiliriz?

Temel bilgilerle başlayalım

Şimdiye kadar, muhtemelen COVID-19’un bir tür solunum yolu hastalığı olduğunu anlamışsınızdır. Semptomlar yani belirtiler ise soğuk veya grip benzeri olup, ağırlıklı olarak ateş, yorgunluk ve kuru öksürük ile kategorize edilir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, bazı hastalarda ağrı ve ishal, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı veya burun akıntısı olabilir (burun akıntısının bu virüsün olası ancak yaygın bir semptomu olmadığı da belirtilmelidir.

Öncelikle nefesinizi tutarak kendinizi deneyebilirsiniz. On saniye boyunca nefes tutmakta zorlanıyorsanız bu bir şüphe uyandırmalıdır. Bu durumda diğer belirtileri hemen gözden geçirmelisiniz.

Bu semptomlar genellikle hafiftir ve yavaş yavaş başlar. Bazı insanlar enfekte olur, ancak herhangi bir semptom geliştirmezler ve kendilerini iyi hissetmezler. Çoğu insan (yaklaşık% 80) özel tedaviye ihtiyaç duymadan hastalıktan iyileşir. COVID-19 alan her 6 kişiden yaklaşık 1’i ağır hastalanmakta ve nefes almakta güçlük çekmektedir.

https://offspring.lifehacker.com/what-parents-need-to-know-about-the-coronavirus-1841954385

Uzmanlar hala COVID-19’un nasıl yayıldığını araştırıyorlar, ancak şimdiye kadar elde edilen bulgular öksürme, hapşırma veya ekshalasyon yani soluk verme nedeniyle havadaki damlacıklar yoluyla kişiden kişiye yayıldığını gösteriyor.

Çocukları yetişkinlerden daha az etkiliyor gibi görünüyor

Küçük çocukların grip gibi bazı hastalıklar için yüksek riskli popülasyonlar arasında kabul edildiğini biliyoruz. Ancak Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre , şu ana kadar bildiğimiz kadarıyla, çocuklar bu koronavirüse yetişkinlerden daha duyarlı değildir; yaşlı insanlar bundan ciddi şekilde hastalanmaya karşı daha savunmasız görünüyorlar.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre , istisna olarak astım veya diyabet gibi önceden mevcut tıbbi durumları olan çocuklar (ve yetişkinler) için geçerlidir . Bu çocuklar çok çok dikkatli korunmalıdır. Mümkünse dışarı çıkartılmamalıdır. Maskesiz dolaşmaları tavsiye edilmez.

Acil durum malzemeleri ve dezenfektan stoklayın

Ekstra şişelenmiş su, hafif gıda maddeleri ve diğer acil durum malzemelerine sahip olmak iyi bir uygulamadır, çünkü şiddetli hava, doğal afetler veya diğer acil durumların ne zaman ortaya çıkabileceğini her zaman bilmiyoruz. Yılın bu zamanında, evinizinen çok kullanılan alanlarındaki potansiyel mikroplu yüzeyleri temizlemek için çamaşır suyu veya dezenfektan bulundurmaktan zarar gelmez.

Bu koronavirüsün Türkiye’de yayılmasını önlemek için okulların veya işletmelerin geçici olarak kapatılması gerekip gerekmediğini henüz bilmiyoruz, ancak yaparlarsa veya evinizdeki bir kişi virüse yakalanırsa, hemen doktora başvurmalısınız.

Paniğe kapılmanıza gerek yok

En saygın ve en güncel bilgiler için, doğrudan  WHO COVID-19 sayfa, ABD-özel bilgiler için CDC sayfa veyDSÖ’nün özellikle “ durum kontrol paneli ”, virüsün dünyaya nerede yayıldığını görmek için yararlıdır.ABD’de Çin’deki yaklaşık 79.000 vakaya kıyasla, yalnızca 59 onaylanmış vaka var.) Ülkemizde ise şuanda tespit edilmiş bir vaka yok.


Duke Üniversitesi Tıp Merkezi’nden bir psikolog olan Robin Gurwitch, US News & World Report’a, çocuklarınız virüs hakkında endişeli görünüyorsa, onlara ne duyduklarını sorun ve bildiklerinizi yaşa uygun bir şekilde açıklayın:

“Çocuklara karşı dürüst olun. Çin’de başladığını ve insanların bu virüsün buraya yayılmadığından emin olmak için çok çalıştığını açıklayın. Bunun kötü bir soğuk gibi olduğunu bilmelerini sağlayın. Sağlıklı kalmak için ne gibi önlemler alabileceklerini söyleyin. Ve sonra onlara az önce söyledikleriniz hakkında ne düşündüklerini sorun, böylece yanlış algılamaları düzeltebilirsiniz ”diyor.

Kendilerini (ve diğerlerini) mikroplardan korumanın yollarını gözden geçirmek de iyi bir fırsattır

Uygun el yıkama , öksürme ve dirseğinize hapşırma , eliniz değil , ellerinizi gözlerinizden, burnunuzdan uzak tutmak ve ağzınıza götürmemek bunlardan bazıları.

Siz veya çocuklarınız iyi hissetmezseniz

Her şeyden önce, kendini iyi hissetmiyorsa, evde kalmalıdır. 

DSÖ ( WHO )yani Dünya sağlık örgütü, ateşi, öksürüğü ve nefes darlığı olan herkesin tıbbi yardım almasını tavsiye eder. Ancak bu, öksürüğün ilk belirtisinde doktorunuzun ofisine veya yerel acil servise acele etmeniz gerektiği anlamına gelmez. 

Cedars-Sinai’nin web sitesinde bir SSS açıklıyor:

Mümkün olduğunda, sağlık hizmeti sağlayıcınızı ziyaret etmeden önce aramalısınız, böylece ortaya çıktığınızda, sağlık çalışanları sizi hemen izole etmek ve başkalarına bulaşmayı önlemek için uygun önlemleri alabilir. Sağlayıcınızla yapılan bir telefon görüşmesi de gerçek riskinizi netleştirebilir. Acil Servise sadece solunum güçlüğü veya göğüs ağrısı gibi ciddi hayatı tehdit eden sorunlar için gidin. Grip benzeri semptomları olan veya koronavirüs hakkında endişeli olan çoğu hasta bir klinikte veya acil bir bakım merkezinde değerlendirilebilir.

Ve son olarak, çocuklarınızın hala grip olma şansının çok daha yüksek olduğunu unutmayın – ve şu anda COVID-19 için herhangi bir ilaç veya aşı olmamasına rağmen, grip aşısı yapmak için çok geç değildir.

avicenna

Pedagojik makaleler ve her türlü faydalı bilgiyi sizlere sunmak için araştırmalar , analizler yapıyor ve özgün bilgilerle harmanlayarak sizlere sunuyorum. Destek olmanız beni mutlu eder. Teşekkürler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir