Makale

YKS Sınavı ve YKS Başvuru Rehberi – Dev Rehber

Değerli meslektaşlarım, öğrencilerim ve velilerim. Öncelikle WEB siteme hoş geldiniz. Bu rehberi hazırlama amacım sizlere YKS sınavı hakkında detaylı bilgiler vermek ve kafanızdaki soru işaretlerini gidermektir. YKS başvuru rehberine geçmeden önce sizlere ykş hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağım. ( evet ykş : ) bazı yerlerde yks yerine bu şekilde “ş” harfi ile kullandım. Sebebi ise arama motorlarındaki yazım hatalarının size engel olmamasını sağlamak ) Umarım sizler için hazırlamış olduğum YKS rehberi yazımı beğenirsiniz. Başvurunun PDF kataloğu dosyasını bu linkten indirebilirsiniz.

yks başvuru rehberi
yks başvuru rehberi

YKS SINAVI NEDİR ?

YKS , Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı demektir. Yani liseden mezun olmuş veya olmak üzere olan herkes bu sınava girebilmektedir. YKS sınavının yapılma amacı, Üniversitelerin ilgili bölümlerindeki kontenjan sayısının sınırlı, Türkiye’deki öğrenci sayısının ise bu kontenjanların çok üstünde olmasıdır. Dolayısıyla sınırlı kontenjanlar için oluşacak fazla talebi sınav yolu ile ekarte ederek sadece puanı yeten arkadaşları bu bölümlere yerleştirmek üzere yapılmaktadır.

Ülkemizde YKS sınavını ÖSYM kısa kod adlı Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi uygulamaktadır. Dolayısıyla başvurular da bu kuruma olmaktadır. YKS rehberi yazımızda detaylara girmeye başlayalım.

YKS Sınavına Kimler Girebilir ?

  • Ortaöğretim Kurumları yani Liselerin son sınıfında okumakta olan öğrenciler
  • Ortaöğretim kurumlarını bitirmiş, yani mezun durumdaki öğrenciler
  • Yurt dışında denk eğitim kurumlarını bitirmiş ve yukarıdaki şartlardan birini taşıyan lise öğrencileri

Evet arkadaşlar, yukarıda saydığımız durumda bulunan öğrenci veya mezun arkadaşların sınava girmeye hakkı bulunmaktadır.

YKS SINAVI BARAJ PUANI

Unutmadan hatırlatalım. Türkiye’de herhangi bir üniversitede okumak için YKS sınavına girmek ve barajı aşmak zorunludur. 2020 senesi için Koronadan kaynaklanan özel durumdan dolayı bu YKS barajı 170 olarak belirlenmiştir.

Bu baraj haricinde ise genel YKS barajı 180 Puandır.

TYT puanıyla tercih yapacak adaylar için en düşük puan 150 puandır. Bunun yanısıra TS, TM, MF, Dil sınavlarından herhangi biri için tercih başvuru koşulu 180 barajını aşmaktır.

YKS PUAN TÜRLERİ

Ülkemizde Ortaöğretim kurumlarında okuyan öğrenci arkadaşlarımızın seçebildiği dört puan türü veya bölüm bulunmaktadır. Bunlar

EA ( Eşit Ağırlık )

TS ( Türkçe – Sosyal )

MF ( Matematik – Fen Bilimleri )

Dil (Rusça, Arapça, İngilizce , Fransızca, Almanca dillerinden herhangi biri.)

Öğrencilerimiz bu puan türlerinden birinin sınavına girmek için mutlaka TYT sınavına girmek zorundadır. Her öğrencinin girmek zorunda olduğu tek sınav TYT sınavıdır.

TYT sınavında 150 barajını aşan adayların yukarıda sayılan puan türlerindeki sınavlardan sonra puanları hesaplanır. Eğer 150 barajı aşılamazsa, öğrenciler ayt sınavlarına girse dahi puanları hesaplanmayacaktır. Bu puan türlerinden tercih yapabilmeleri için ise yks baraj puanı 180’dir. Bu baraj puanı için ayt baraj puanı da diyebiliriz. Çünkü ayt sonucunda belirlenmiş bir puandır.

YKS PUANI MI YKS SIRALAMASI MI ?

Arkadaşlar genellikle birbirine karıştırılan iki kavram puan ve sıralamadır. Ancak unutmamanız gereken bir şey var. Sıralama puanı belirlemektedir. Yani sınavda net oranlarınıza göre bir sıralama oluşuyor ve bu sıralamalar toplam puan üzerinden bir algoritma ile puana dönüştürülüyor.

Bu da şu manaya geliyor. Her sene aynı netler, aynı sıralamalar aynı puanları vermiyor. Neden mi ? Çünkü soruların zorluk derecesi ve o soruları doğru yapan kişilerin sayısına göre belirlenen bir standart sapma söz konusu. Dolayısıyla aynı netler aynı puanları getirmiyor. YKS rehberi olarak bunu belirtmesem olmazdı. Sıralama daha önemli !

Tercih yapılırken de sıralamalara göre hareket etmek bu noktada önem kazanıyor. Unutmayın, baktığınız taban puanlar veya sıralamalar bir önceki yılın verileri. Bu yılın verileri ise farklı olacaktır. Bu da demek oluyor ki az da olsa oynamalar olacaktır ve bunu hesaba katarak hareket etmelisiniz.

YKS Sınavına Girmek Zorunlu Mudur ?

Lise mezunlarının YKŞ sınavına girme zorunluluğu bulunmamaktadır. Zira ülkemizde zorunlu eğitim 12 Senedir. Dolayısıyla YKS sınavı sadece ilgili adayları ilgilendiriyor.

Ancak Herhangi bir üniversitede herhangi bir bölümü okumak isteyen bütün adaylar, yetenek sınavları da dahil olmak üzere mutlaka YKS sınavına girmek zorunluluğu ile karşı karşıyalar.

Yetenek sınavları için TYT puanı barajı olan 150 puan dikkate alınmaktadır.

TYT ile öğrenci alımı yapan bazı bölümler de bulunduğundan adayların 150 barajını aşmaları tercih yapmaları için yeterli olacaktır. Ancak bu bölümlerin tercih edilmesi yerleşmenin kesinlikle olacağı anlamına gelmemektedir. Zira yerleştirme işlemi , tercih eden adaylar arasında en yüksek puandan başlanarak kontenjan sayısı kadar öğrenci seçildikten sonra kontenjan sayısının son rakamında durmaktadır. Burada taban puan oluşmaktadır.

Örneğin TYT puanı ile alım yapan Bilgisayar Programcılığını esas alalım. 2019 yılında taban puanı 342,87212 olarak belirlenmiştir. Yani bu bölüme giren son kişi bu puan ile tercih yapmıştır. Bu arkadaşın sıralaması ise 212,157 olarak belirtilmiştir.

Görüldüğü üzere tercih yapacak adayların 150 barajını aşması zorunluluktur. Ancak yerleşme puanları kontenjan ve o sene başvuran adayların sıralamasına göre farklılık gösterecektir.

YKS SINAVINA GİREN ADAYLAR HANGİ SORULARI ÇÖZERLER ?

YKS sınavı iki aşamalı bir sınavdır. Dolayısıyla soruların alanlarını da buna göre irdelemek gerekir. Öncelikle TYT ile başlayalım. TYT sınavında soruların puan derecesi eşittir. Yani her aday her soruyu çözebilir. Başka bir deyişle çözülen her soru eğer doğru ise adaya artı puan kazandıracaktır.

TYT Sınavında Soruların Dersleri ve Soru sayıları

  1. Türkçe – 40 Soru
  2. Temel Matematik – 40 Soru
  3. Fen Bilimleri – 20 Soru (7 Fizik, 7 Kimya, 6 Biyoloji )
  4. Sosyal Bilimler – 20 Soru (5 Coğrafya, 5 Tarih , 5 DİKAB, 5 Felsefe)

olarak karşımıza çıkmaktadır. Soru sayısı ise 120

Bu soruların çözümü ise verilen süre 135 dakikadır. Ancak 2020 senesinde meydana gelen Korona salgınından dolayı bu süre 165 dakika olarak belirlenmiştir. Bu durum sadece 2020 senesi için geçerlidir. Yeni bir karar alınmadığı sürece ise bir sonraki sene sınav süresi yine 135 dakika olacaktır.

Çok önemli Uyarı

Adaylar bu derslerden Türkçe veya Matematik derslerinden birinden en az yarım net çıkarmak zorundalar. Aksi taktirde Fen bilimleri ve Sosyal Bilimler sınavlarından Tüm soruları doğru cevaplasalar dahi, YKS sınavı puanları hesaplanmayacaktır.

İkinci bölümde ise çeşitli alanlarda seçtikleri sınavlara gireceklerdir. Bu bölümler

TM Puan Türü

Türkçe – Matematik öğrencileri AYT’de TM puan türünde

Matematik ve Sosyal Bilimler 1 testlerini çözecektir. ( SOS1 ) içeriği ise Edebiyat, Tarih ve Coğrafyadır.

Soru sayısı

Matematik 40

Edebiyat 24

Tarih 10

Coğrafya 6 sorudur.

MF Puan Türü

Matematik – Fen Bilimleri öğrencileri AYT’de MF Puan Türünde

Matematik ve Fen Bilimleri ( Fizik Kimya , Biyoloji ) testlerinden sorumludur.

Matematik – 40 Soru

Fizik – 14 Soru

Kimya – 13

Biyoloji – 13 sorudur.

TS Puan Türü

Türkçe – Sosyal öğrencileri AYT’de TS puan türünde

Edebiyat – Sosyal Bilimler 1 ve Sosyal Bilimler 2 testlerini çözmek zorundadır.

Edebiyat – Sosyal Bilimler 1 Testi – 40 Soru (24 Edebiyat, 10 Tarih, 6 coğrafya)

Sosyal Bilimler 2 Testi – 40 Soru (Tarih 11, Coğrafya, Felsefe 12, DİKAB 6 ) sorudur.

Dil Puan Türü

ÖSYM kendi sitesinde YKS sınavı ile ilgili ” Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacaktır. Yabancı dil oturumunda her
dil için ayrı bir soru kitapçığı bulunacaktır. Sınavda adaya, başvuruda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilecektir. ” ibaresini kullanmıştır.

Toplam soru sayısı 80’dir.

YÖKATLAS NET SİHİRBAZI

Arkadaşlar YÖK , üniversite öğrencilerine yardımcı olmak amacıyla YÖK ATLAS sistemini devreye soktu. Sistem içerisinde aşağıdaki modülleri barındırmaktadır. Bu modüllerde net hesaplaması yapabilir ve kafanızdaki bütün soru işaretlerine cevaplar bulabilirsiniz.

yök atlas modülleri
yök atlas modülleri
yök atlas modülleri 2
yök atlas modülleri 2

YÖK ATLAS içerisinde Program Atlası başlığı içerisinde Lisans ve Önlisans seçenekleri bulunuyor. Üniversite ve bölüm seçerek bilgi ekranına ulaşıyorsunuz. Buradan da bölümlerin en son kaç netle öğrenci aldıklarını rahatlıkla görebiliyorsunuz. Hemen ikinci modülde ise tercih rehberi sizi karşılıyor. Burada oldukça gelişmiş seçeneklerle kafanızdaki soru işaretlerini tamamen giderebilirsiniz.

Sistem ayrıca Üniversite mezunlarına da çeşitli seçenekler sunuyor. Mesela KPSS hakkında ÖABT sınavını baz alalım. Bir tarih öğretmeni, alan sınavında kaç puan almış ve hangi üniversitedeki öğrenciler son sınavdan ortalama kaç puan almışlar , bu gibi verileri önünüze sunuyor.

Mesela Marmara Üniversitesi Tarih öğretmenliği bölümü mezunlarının alan sınav ortalaması 73,199 olarak karşımıza çıkıyor. Bu şekilde bütün bölümlerin bütün üniversiteler bazında netleri ve ortalama puanları karşımıza çıkıyor. Bununla beraber bütün bölümlerin detaylı bilgileri yer alıyor. Sözel bölümü olması, devlet olması, ücretsiz olması ve taban tavan puanlarının sunulması gibi.

Yerleşenlerle ilgili istatistikleri de barındırması bir avantaj. Örneğin yerleşenler hangi illerden geldiler ? Hangi tür liselerden mezun oldular ? Okul birincileri ve hatta yerleşen son kişinin öğrenci profili dahi sunuluyor. Adamlar daha ne sunsunlar 🙂 Gerçekten harika veriler. Bu verileri mutlaka incelemenizi salık veririm.

Yökatlas Detay Veriler
Yökatlas Detay Veriler
yök atlas tercih rehberi
yök atlas tercih rehberi

YKS Başvurusu Nasıl Yapılır ?

Arkadaşlar günümüzde YKS başvuru işlemi oldukça kolay bir şekilde yapılmaktadır. Her yıl ÖSYM belirlenen takvime göre başvuru sürecini başlatıp ortalama 30 günlük bir süre içerisinde başvuruların tamamlanmasını beklemektedir. Ancak genellikle bu süre uzatılmaktadır. Siz yine de başvurular başlar başlamaz başvurunuzu tamamlayarak bu stresten kurtulmayı düşünmelisiniz. Zira son günlere bırakılan başvurular daima kitlenme riski olan sistem sebebiyle sizi strese sokabilir ve başvurunuz yanabilir.

Başvurular iki türlü yapılmaktadır.

1.Aday internet üzerinden ÖSYM Aday İşlemleri adresini kullanarak başvurusunu tamamlar. Sistem üzerinden veya atm’den sınav harcını yatırması mümkündür. Ancak adaylar eğer sınava ilk defa başvuruyorsa sisteme resimlerinin yüklenmesi için zorunlu olarak ÖSYM başvuru merkezlerini ziyaret edecek ve başvuruyu burada tamamlayacaktır. İlgili Merkezlere sınav kılavuzundan ulaşmak mümkündür. Sınav kılavuzları sınav başvuru ilanı ile beraber yayınlanmaktadır.

Adayların sistemde fotoğrafı var ise T.C. kimlik no ve şifre ile giriş yapması ve işlemlerini tamamlaması gerekmektedir.

2.Başvuru merkezine giderek başvuruda bulunmak. Yeni adaylar için en garanti yollardan biri başvuru merkezlerini kullanmaktır. Zira fotoğrafları olmadığı için sisteme kayıt aşamasında başvuru merkezi zorunluluğu vardır. Unumadan hatırlatayım. YKS rehberi yazımda gördüğünüz eksikler varsa lütfen iletişim bölümünden bana ulaşın.

Başvuru Merkezine Giderken Gereken Belgeler

Eksiksiz ve doğru olarak doldurulmuş 2020 – ykş Aday Başvuru Formu ile Nüfus Cüzdanı veya Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaportun aslı gerekmektedir.

YKS sınavında kimlik kartı veya pasaport dışında geçerliliği olan diğer kartlar ise :

  • Pembe / Mavi kart : Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar veya bunların kanuni mirasçıları
  • KKTC vatandaşları için Fotoğraflı kimlik kartı (Eğer pasaportu yoksa)
  • İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün verdiği geçici “fotoğraflı, imzalı-mühürlü, barkodlu-karekodlu”
    veya “fotoğraflı, barkodlu-karekodlu” Geçici Kimlik Belgesi.

YKS Sınavı Ücretleri

Arkadaşlar sınav ücretleri genellikle başvuru kılavuzunda belirtilen bankalara yatırılmaktadır. 2020 itibariyle her sınav oturumu için 70 Türk lirası olarak belirlenmiştir. Geç yatırma ücreti ise her oturum için 105 Türk Lirasıdır.

Bankalar dışında tabiki ATM kullanarak da ücretleri yatırabilirsiniz. Mamafih ÖSYM ÖDEME SAYFASI adresinden de kredi veya banka kartı ile ödemelerinizi rahatlıkla yapabilirsiniz. Ancak belirlenen süreler içinde bu harcı yatırmaya dikkat etmelisiniz.

Unutulmaması gereken bir diğer nokta ise başvuru harcının ilk başvuru ise, öğrencinin kaydı yapıldıktan sonra yatırılması gerektiğidir. Eğer ilk başvuru değilse harç ödeme işlemi online başvurudan önce veya sonra olabilir.

Eğer oturum eklemek isterseniz bunu daha sonra, başvuru tarihleri içerisinde yapabiliyorsunuz. Ancak ais kaydınızı tamamlamamış olmanız gerekiyor .

YKS Sınavı Yurt Dışı Başvurusu Nasıl Yapılır ?

Arkadaşlar yurt dışından da ÖSYM başvurusu yapılabiliyor. Ancak bazı özel durumlar var.

Başvuruların başladığı ve bittiği tarihler arasında eğitim, tedavi vb. nedenlerle yurt dışında bulunduğu için başvuru merkezine gitmesi mümkün olmayanlar, başvurularını kılavuzda açıklandığı şekilde yapabilirler. (KKTC ve Kırgızistan-Bişkek hariç) Neden ? Çünkü buralarda ÖSYM büroları var arkadaşlar.

YKS Sınavına Girerken Zorunlu Belgeler Nelerdir ?

Geçerli Oturuma ait sınav giriş belgesi.

T.C Kimlik Kartı.

Arkadaşlar kimlik şart . Bunu unutmayın olur mu ? Yoksa bir an önce fotoğraflı yeni kimlik kartını temin etmelisiniz. Eğer stres yaşamak istemiyorsanız tabi.

Ancak bir şekilde edinmeniz mümkün olmadıysa geçerli diğer belgeler şunlar :

  • Pembe / Mavi kart : Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar veya bunların kanuni mirasçıları
  • KKTC vatandaşları için Fotoğraflı kimlik kartı (Eğer pasaportu yoksa)
  • İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün verdiği geçici “fotoğraflı, imzalı-mühürlü, barkodlu-karekodlu”
    veya “fotoğraflı, barkodlu-karekodlu” Geçici Kimlik Belgesi.

Önemli Uyarı : Ehliyet geçerli değildir. Kısacası yukarıda sayılanlar dışında hiçbir belge geçerli değildir.

Sınav giriş belgeleri ais sisteminde bastırılabilir arkadaşlar. Bunu mutlaka yanınızda bulundurmanız gerekiyor. Bunun haricinde sorularınız varsa mail adresime gönderiniz. YKS sınavı ve YKS rehberi yazımı burada sonlandırıyorum.

Sağlıcakla kalın . . .

avicenna

Pedagojik makaleler ve her türlü faydalı bilgiyi sizlere sunmak için araştırmalar , analizler yapıyor ve özgün bilgilerle harmanlayarak sizlere sunuyorum. Destek olmanız beni mutlu eder. Teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir