Makale

Okuma Yazma ABC’si

Okuma Yazma Eğitiminde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Yolları

Çocuklara okuryazarlık becerileri öğretmek, bir ilkokul öğretmeninin işinin en önemli yönlerinden biridir. Okuryazarlık, birbirimizle iletişim kurmamızı ve dünyayı anlamlandırmamızı sağlayacak şekilde okuma, yazma, konuşma ve dinleme yeteneğidir.

Okuma yazma öğrenmek, çocuklara modern yaşama katılmaları için ihtiyaç duydukları en temel araçlardan bazılarını verir. Bu, onu öğretmek için emanet edilenler üzerinde çok fazla baskı gibi görünüyor. İlkokullarda okuryazarlık öğretmek, küçük çocukların grafomotor becerilerden soyut düşünmeye kadar çeşitli yeni oluşan öğrenme süreçlerini dahil etmeyi içeren kesinlikle zorlu bir görev olabilir.

Size yardım eli uzatmak için, sınıflarınızda okuryazarlığı etkili bir şekilde öğretmek için uygulayabileceğiniz, modern öğretim uygulamalarının ön saflarında yer alan bir dizi yöntemi bir araya getirdik.

1. Oyunları öğretim müfredatınıza ekleyin

İlkokullarda okuryazarlık öğretirken, öğrencilerinizin fonetik, kelime dağarcığı ve cümle yapısı gibi kavramları içselleştirmeleri için saatlerce pratik yapmaları gerekeceğini hatırlamakta fayda var. Bu uygulamanın değerli olması için, öğrencilerin meşgul hissetmeleri gerekir.

Öğretme sürecini oyunlaştırmak çocukları öğrendikleri şeye kaptırmanın özellikle etkili bir yolu olabilir. Çocukların en iyi eğlenirken öğrenebilecekleri bir sır değil!

Çocuklar oyun oynayarak eleştirel düşünme , yaratıcılık ve iletişim gibi bir dizi beceri geliştirebilirler . Ayrıca, öğrencilerin öğrenme ve eğitim ile uzun vadede birbirleriyle olumlu ilişkiler kurmaları için harika bir yoldur.

okuma yazma abc
okuma yazma abc

2. Öğrencilerin kelime dağarcığını oluşturmaya odaklanın

Daha fazla kelime bilgisi olan öğrencilerin okuduklarını ve duyduklarını daha fazla anlama olasılıkları daha yüksektir. Bu nedenle kelime dağarcığının temellerini oluşturmak önemli bir başlangıç ​​noktasıdır. Yeni kelimelerin anlamlarını görsel araçlar, resimli romanlar ve çocuklar için şarkılar gibi çoklu duyumsal yollarla öğretmek faydalıdır .

Öğrenciler kısa aralıklarla günlük olarak yeni kelimeler öğrenmeye teşvik edilmelidir. Hafızalarına aynı anda çok fazla kelime sığdırmaya çalışmak verimsiz olabilir ve çoğu kelime uzun vadede unutulur. Her gün yeni kelimeler öğrenmeye alışmalarını sağlamak için bu uygulamayı öğrencinin sınıf rutinine dahil edebilirsiniz.

Çocukların kelime dağarcığını erken bir aşamada desteklemek, okuma alışkanlıklarını genişletirken karşılaştıkları kelime sayısını en üst düzeye çıkaracak ve zevk için okuma isteklerini artırabilecektir .

3. Çeşitli metin stilleri tanıtın

Konu okuma ve yazmaya geldiğinde çocukların belirli metin stilleriyle ilgili deneyimlerinden yararlandıklarını biliyoruz. Daha sık okuyan çocuklar çeşitli konularda daha iyi sonuçlar elde ederler, bu nedenle onları ilginç buldukları metinlerle mümkün olduğu kadar erken tanıştırmak ileride onlara çok fayda sağlayabilir.

Öğrenciler farklı türlerde bir dizi metinle karşılaştıklarında, dilin nasıl çalıştığı ve metin yazarken veya metni anlamaya çalışırken onu kullanmanın en iyi yolu hakkında bir anlayış geliştirirler.

Öğrencilerinize şiir, haber makaleleri, kafiyeli kitaplar ve daha fazlasını içeren çeşitli yazı stillerini tanıtmak için elinizden gelenin en iyisini yapın. Bir dizi metin stiliyle bağlantı kurmak için harcanan zaman, çocuklara Türk dilinin ritimlerini ve kalıplarını keşfetmeleri ve denemeleri için genişlik sağlar, böylece Türkçeyi daha etkili bir şekilde kullanabilirler.

4. Öğrencilerle yüksek sesle okuyun

Yüksek sesle okunan metni ve dili duyan ilkokul öğrencileri, onu daha çeşitli şekillerde işleyebilir. Metinleri yüksek sesle okumak, çocukların farklı amaçlar için kullanılan dil kalıplarını ve biçimlerini duymalarına yardımcı olur. Bu onlara farklı durumlara uygun doğru dili ve gramer yapılarını öğretir.

Sınıfınız, kelime hazinesini genişletmeye, kelimelerin ne anlama geldiğini, nasıl ve neden kullanıldığını anlamaya odaklanan, dil açısından zengin bir ortam olmalıdır. Yüksek sesle okumak, çocukların her kelimenin nasıl kullanıldığını duymasını, bağlamını anlamasını ve bu kelimeleri günlük dillerinde nasıl uygulayacağını öğrenmesini sağlar.

Kafiye, şarkı ve şiir açısından zengin ortak bir okuma veya hikaye anlatma oturumu, bir çocuğun fonolojik gelişimini geliştirmenin ve onları diğer öğrencilerle konuşmaya teşvik etmenin harika bir yoludur.

Kısa ve Öz tavsiyeler

  • Yüksek sesle okuma ve bireysel çalışma dahil olmak üzere sınıfta etkinlikler yapın
  • Öğrencileri daha iyi meşgul etmek için oyunlaştırılmış öğrenme için hazırlıklar yapın.
  • Şarkı, dans ve görsel yardımcılar gibi  duyusal yöntemleri bir araya getirin.
  • Çeşitli metin türlerine ve yazı stillerine maruz kalmalarını  sağlayın
  • Öğrencilerin okuduklarını seçebilecekleri bir ortam oluşturun.
  • Velileri okuma ve anlama sürecine dahil edin.

 

avicenna

Pedagojik makaleler ve her türlü faydalı bilgiyi sizlere sunmak için araştırmalar , analizler yapıyor ve özgün bilgilerle harmanlayarak sizlere sunuyorum. Destek olmanız beni mutlu eder. Teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir