Konu Başlıkları
Eğitim Bakanlığına Bir Eğitimci
Ziya Selçuk Kimdir ?
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Göreve geldiği ilk günden itibaren çok konuşuldu. Özellikle eğitim camiasında ve siyaset kulislerinde adından çokça söz ettirdi. Peki Ziya Selçuk kimdir ?
Ziya Selçuk bu dünyaya gözlerini Başkent Ankara’da açtı. Takvimler 1961 yılını işaret ediyordu. Öğrenim hayatının ortaöğretim kısmında lise son sınıfa kadar “Ankara Atatürk Lisesi’nde ” okudu.
Üniversite için tercih ettiği il yine doğup büyüdüğü Ankara oldu. Ankara Üniversitesinde Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık alanında Lisans eğitimini tamamladı ve yine Ankara Üniversitesinde Yüksek lisansını “Eğitimde Psikolojik Hizmetler” alanında tamamladı.
Hacettepe Üniversitesinde Doktorasını tamamlayan Ziya Selçuk burada ” Üniversite öğrencilerinin kendini açma (self-disclosure) davranışları ” konusunda tezini savundu. Tez danışma hocası Sayın Doç. Dr. Oya G. Ersever idi. Ziya bey bu tezi savunduğunda yıllar 1989 yılını , yani benim doğum günümü gösteriyordu 🙂
Doktora tezini merak edenler için ” Selçuk, Ziya, Üniversite Öğrencilerinin Kendini Açma Davranışları, Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1989, Doktora. ” ve doktora yazı özet linki http://genclikbirikimi.org/kunye-28553-universite-ogrencilerinin-kendini-acma-davranislari-tez
Yüksek öğretim kurumlarında ve özellikle de belirtmek isterim ki Talim ve Terbiye kurulunda da başkanlık yapmıştır. Eğitimin kalbinin attığı yer olan Talim ve Terbiye kurulu oldukça önemli ve stratejik bir öneme sahiptir.
Bununla beraber Tubitag – Sobag (Sosyal ve Beşeri Bilimler Araşırma Grubu) yürütme kurulu üyeliği de yapan Bakan Selçuk, Satranç Federasyonu yönetim kurulu üyeliği ve Voleybol Federasyonu Yönetim kurulu başkanlığı da yapmıştır. ziya Selçuk PDR derneği yöneticiliği ve “Eğitimde Rehberlik Dergisinde köşe yazarlığı da yapmıştır. Değerli okurlarım eğer Bakan Ziya Selçuk ‘un Yazılarını okumak isterseniz linki burada dır.
Türk Zeka Vakfı Yönetim Kurulu üyeliğinin yanısıra bilimsel dergilerde editörlük ve “Yunus Emre Bilim Diplomasisi Kurul Üyeliği” ve benzeri daha bir çok görevde bulunmuştur. Çok sayıda resmi ve özel okulun modellenmesi ve kuruculuğunu üstlenmiştir. Bu okullar arasında ” Maya Okulları ” Ziya Selçuk’un sahibi olduğu okuldur.
Ziya Selçuk çok sayıda kitap ve makale yayınlamıştır. Özellikle yüzlerce makalesi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
ziya Selçuk’un özel hayatı bizi ilgilendirmemekle beraber edenler için evli ve üç çocuk babası olduğunu da belirtelim.
Ziya Selçuk , eğitimci olmasının yanısıra kendini geliştirmiş ve bir çok görevde yer almış eğitimli ve donanımlı bir kişiliktir. Eğitim sorunlarına çözüm olması için kendisine görev verilmiş olsa da tüm sorunların çözümü için kendisine ayrılan yetki ve sınırlamalar şüphesiz aldığı kararlarda sınırlı davranmasını gerektirmektedir.
Eğitim konusunda çözülmeyi bekleyen sorunlar henüz çözülememiş ve bir dağ gibi öylece durmaktadır. Öğretmen atama kontenjanları düşük , atama sayıları da adil bir dağılım göstermekten uzaktır. Bazı kadrolara kontenjandan örneğin 20 bin kişilik alımlarda 197 gibi komik rakamlar ile dağılım yapılmaktadır. Sizlere tarih kontenjanını örnek verdim. Diğer kontenjanlarda da aşağı yukarı bu şekilde dağılım olmakta ve her atamada sadece sınıf öğretmenliği , ingilizce öğretmenliği , ilkokul matematik , okul öncesi öğretmenliği ve din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği başı çekmektedir.
Bu atama kontenjanları konusundaki adil dağılımı Milli Eğitim Bakanımız düzenlemiyor ise kim düzenlemektedir ? Eğer bakan Ziya Selçuk düzenliyor ise neden adil dağılım olmamaktadır ? Bunlar çözülmeye muhtaç , aciliyeti olan problemler ve temennimiz bir an önce adil atama sayılarına ulaşılmasıdır. Eğitimin merkezi her ne kadar Talim ve Terbiye kurulunda alınan kararlardır desek de bunun uygulayıcısı cefakar ” ÖĞRETMENLERDİR” sevgiyle kalın. . .