Ülkemizde bir çok kişinin merak ettiği sorulardan biri de ” mülakata nasıl hazırlanılır ? ” sorusudur. Malumunuz bütün devlet memurluklarında artık sınav puanından farklı olarak bir de sözlü görüşme adını da verdiğimiz mülakatlar düzenlenmektedir. Şimdi hep beraber mülakat nedir ? Ne amaçla yapılır ? Bu gibi soruların cevabına bakalım. Ardından da mülakata nasıl hazırlanılır irdeleyelim.
Mülakat, işe alınırken en önemli aşamadır, işe alım yapan kişi hakkında ilk izlenim yaratma ve şirket ve çalışma koşulları hakkında daha fazla bilgi edinme fırsatıdır. İşveren için bu da bir tür testtir. Sonuçta, şirketin görevleriyle başa çıkıp çıkamayacağınızı kısa sürede öğrenmesi gerekiyor.
Sorular çok farklı olabilir. İşverenler sadece yetenekleriniz, zekanız, iş deneyiminizle değil, aynı zamanda alışkanlıklarınız, psikolojik istikrarınız, karakterinizle de ilgilenirler. Apple’da adaylara genellikle Kuzey Kore’ye nasıl bir seyahat planlayacakları sorulur .
Konu Başlıkları
Mülakat Nedir ?
Mülakat kelimesinin kelime anlamı buluşma , görüşme gibi manalara gelir. İş dünyasında işverenlerin büyük bir çoğunluğu çalışmak için karar vereceği kişilerle ön görüşme yapar. Bu ön görüşmelerin temel amacı da güvenilir kişileri seçmek ve iş hayatına güvenle devam etmektir. Herkes çalıştığı kişinin güvenilir ve iş görebilecek kapasitede olmasını ister.
Mülakat ise işverene bu yolun kapısını açar. İşveren ön görüşmede kafasına takılan bütün soruları sorar ve karşısındakinin gerek sözlerini gerekse hareketlerini inceler. Bu noktada mülakatın sadece sözlü görüşmeden ibaret olmadığını anlamamız gerekiyor. Mülakatta sözler kadar sözlerin nasıl ifade edildiği de önem taşır. Bu sebeple de Mülakata Nasıl Hazırlanılır ? Bunu çok iyi bilmek gereklidir. Hatta gereklilik değil bir zorunluluktur.
Mülakata Nasıl Hazırlanılır ?
Mülakat konusunda öncelikle dikkat edilmesi gerekenleri bu bölümde anlatmaya çalışıcam. “Mülakata Nasıl Hazırlanılır ?” sorusunun ilk aşaması şüphesiz giyim kuşamdır.
İlk görüşmede karşımızdaki kişiye verdiğimiz izlenim önemlidir. Giyim kuşam insanlara güven veren bir konudur. Eğer nitelikli olduğunuzu giydiğiniz kıyafetle belli ederseniz bir adım önde olursunuz. Bu konuyla ilgili bir sosyal deney mevcuttur. Video da aynı kişiler farklı kıyafetlerle kadınlara çıkma teklif etmişler ve kadınların tepkisi ise farklı olmuş. Sıradan bir mesleğe sahip bir birey gibi kendini tanıtan kişi sıradan bir sokak kıyafeti ile ki bu kıyafet kötü değil sadece sıradan- hayır cevabını alıyor.
Bir iş adamı olduğun söyleyen ve daha temiz ve lüks giyinen kişi ise ki bu yine aynı adam – evet cevabını alıyor.
Buradan şunu anlıyoruz, ambalaj kesinlikle önemlidir. Ancak sözlerimizden sadece dış görünüşün yeterli olduğu anlaşılmamalıdır.
Bir mülakatta olmazsa olmazlarımızdan biri giyim kuşamın temiz ve düzenli olmasıdır . Eğer bu konuyu anladıysak ikinci aşamaya geçelim. Mülakattan önceki ilk aşama Mülakata Nasıl Hazırlanılır ?
Ön Araştırma Yapın – Mülakata Nasıl Hazırlanılır
Mülakata gideceğiniz iş yeri veya kamu kurumu hakkında ön bilgiler edinmeniz gerekmektedir. Şirket bilgileri, ne iş yapıldığı, ne zamandan beri ne konuda faaliyet gösterdiği hatta şirket sahibinin ismi gibi konuları önceden ezberlemelisiniz. Özellikle sorulan sorulardan biri de “neden biz” sorusudur.
bunu izleyen temel sorular ise “şirketimizi nereden duydunuz” ve ” şirketimizi seçme sebebiniz nedir ” tarzında sorulardır. Bu sorulara vereceğiniz cevapları önceden prova etmelisiniz.
Eğer bir kamu kurumuna mülakata gidecekseniz , mülakat komisyonu ile empati kurmalısınız. Öncelikle kurumun başında bulunan kişi , örneğin bir bakanlıksa bakan ismini bilmelisiniz.
Mülakatı yapan komisyon başkanı savcı ise onun mesleğini iyi araştırmalısınız. Bu ön araştırmalar size mülakatta büyük avantaj sağlayacaktır.
Bu araştırmaları yapan biri mülakatta soru cevap yöntemini tersine bile değiştirebilir ve kendisi sorular sorarak mülakat komisyonundan cevaplar alabilir. Bu şekilde mülakatı ele almış olur ve kontrol kendisine geçer.
Aşırı dozda kullanmamak kaydıyla bu yöntem mülakatı klasik bir sohbete dönüştürecektir.
Mükatta Nasıl Davranmalıyım ?
Mülakat başladığı andan itibaren her hareketinize dikkat etmeniz gerekiyor. Ancak şunu unutmayın bu dikkat etmeniz gerekiyor cümlesi kasılmanız anlamına gelmiyor. Aksine olabildiğine rahat davranmalı ve özgüveninizi karşınızdakine hissettirmelisiniz.
Peki bunu nasıl başaracaksınız ? Öncelikle konuşmaya başlamadan önce 1-2 saniye düşünün. Derin nefes alın ve cümlelerinizi seçerek kullanın. Karşınızdakine hızlı cevap vermek zorunda değilsiniz. Karşınızdaki cevaplarınızı tane tane almak isteyecektir.
Göz teması kurun ve karşınızdakine sadece sorduğu sorunun cevabını vermeye çalışın. Aslında burada anlamanız gereken şey , karşınızdakinin sorduğu soru ile sizden ne almak istediğidir. Bunu anladığınız anda direk sorunun cevabını verme yoluna gidebilirsiniz.
Eğer size sorulan sorunun cevabını bilmiyorsanız hemen cevap vermeyin . Bir süre düşünün ve yine de hatırlayamazsanız veya bilmiyorsanız ” bu sorunun cevabını şuan hatırlayamadım ” gibi bir cevap verebilirsiniz.
Eğer mülakat komisyonu birden fazla kişiden mürekkep ise tam ortadaki kişiyi hedef alarak oturmalı ve gerektiği taktirde mülakat komisyonunun tamamını içerecek şekilde konuşmalısınız.
Mülakata Nasıl Hazırlanılır ? Tedirgin Olma !
Unutmayın, tedirgin görünmemelisiniz. İfade gücünüze güveniyorsanız kullanmaktan çekinmeyin.
Güçlü kelimeler kullanmaya çalışın . Özellikle günümüzde en az kullanılan güçlü ve söylenişi ahengli kelimeleri kullanmaktan çekinmeyin. Eğitiminizi göstermelisiniz. Siz elit bir birey olarak o işi hakettiğinizi biliyorsunuz. Bunu da karşınızdaki kişilere göstermeniz gerekiyor.
Mükata gitmeden önce ön araştırma yapmış olmalısınız. Bu ön araştırma konusunda edindiğiniz bilgileri kullanmanın zamanını kollayın. Şirket, sizin araştırmacı ve dinamik yönünüzü bilmelidir. Neden sizi tercih etmeliler ? Sorusuna hazırlıklı olun. Siz bütün benliğinizi ortaya koyarak o şirkete katkı sağlayacak kişisiniz.
En azından onlar sizden bunu bekliyorlar değil mi ?
Şimdi de sorulabilecek sorulara bir göz atalım mı ?
Aşağıdaki iki soru görüşmelerde neredeyse% 100 sorulmaktadır ve genellikle toplam izlenimin belirleyici yüzdesidir. Bu nedenle, onlar üzerinde daha ayrıntılı olarak duruyoruz.
Önceki işinizden neden ayrıldınız?
İşveren, işten çıkarılma nedenlerini sorurken size her zaman aynı anda üç soru soruyor.
- Hangi nedenlerle işinizi bırakabilirsiniz?
- Sizi kabul ederlerse, bir sonraki işverenle nasıl konuşacaksınız?
- Neden son yerinden ayrıldın ?
Bu nedenle, cevabınız üç yönü de dikkate almalıdır. Önceki şirketin size verdiği tecrübe, beceri ve sorumluluklara azami saygıyla yanıt vermeye çalışın. Geçmişteki işvereni veya iş arkadaşlarını eleştirmeyin. Tüm duyguları kaldırmak ve sadece işin ve görevlerin içeriği hakkında cevap bırakmak önemlidir.
Hangi maaş seviyesi size uygun?
Kendinizi ne kadar değerlendirdiğinize dair doğru bir anlayış, bir uzman olarak seviyeniz hakkında bilgi verebilir.
İstediğiniz geliri adlandırırsanız reddedilmekten korkmayın. Kendinizi başlangıçtan itibaren değer kaybetmek iyi bir strateji değildir. Maaş piyasasını izleyin. Bu, neden böyle bir ücret için başvuruda bulunduğunuzu tartışmanıza izin verecektir. Örneğin, yabancı bir dil biliyorsunuz, eğitilmiş veya önceki işinizde olağanüstü sonuçlar göstermişsiniz.
Bize kendinizden bahsedin
Genellikle görüşmede ilk istedikleri şey budur. İşveren, deneyiminizin ve kariyer tercihlerinizin seçilen boşluk için uygun olup olmadığını bilmek istemektedir . Biyografinizdeki gerçekler hakkında konuşmaya çalışın.
Örneğin: “Üniversiteden mezun oldum, bir reklam ajansına girdim ve bu gibi şirketlerle ve müşterilerle çalıştım (başarılarınızı listeleyin). Sonra bu yönde daha da gelişmek istediğimi fark ettim . “ gibi ifadeler olumlu olabilir.
Birkaç yıl içinde kendinizi kimler görüyorsunuz?
Röportajda en sık sorulan sorulardan bir diğeri. İşveren hırslarınız ve kariyer planlarınızla ilgileniyor. Şirkette uzun süre kalmak isteyip istemediğinizi veya geçici gelir elde etmek isteyip istemediğinizi anlaması önemlidir. Ayrıca, bu sorunun cevabı, hırslarınızın şirketin yetenekleriyle nasıl tutarlı olduğunu gösterecektir. Yapay olarak çıtayı yükseltmeyin – gerçekçi olmayan hedefler size karşı negatif etki yaratabilir. Kendi geleceğinizi tekrar tekrar düşündüğünüzü hissettirmelisiniz.
Güçlü yönleriniz nelerdir?
Örneğin: “Sorunlarla başa çıkmada, zamanı doğru bir şekilde ayırmada iyiyim ve herkesle ortak bir dil bulabilirim. Bir kez yapmak zorunda kaldım … “ (bu nitelikleri kullanmayı başardığınızda hayattan bir örnek verin).
Zayıf yönleriniz nelerdir?
Zayıflıkları tanıma yeteneği, içgözlem yapmaya eğilimli olduğunuz anlamına gelir. Böyle bir soru, kalkınma alanlarınızı anlayıp anlayamayacağınızı ve daha iyi olmak isteyip istemediğinizi belirlemenize yardımcı olur. Burada da gerçek deneyimden bir hikayeye dayanan bir cevap vermek daha iyidir.
Örneğin: “Önceki bir işte, bir meslektaşım beni eleştirdi, çünkü onu görev hakkında önceden uyarmadım. Bana çarptı. Ancak gelecekte bu tür eleştiriler daha iyi sonuçlar elde etmeme yardımcı oldu . ”
Başarısızlıklarınızdan bahsedin.
Başarısızlıklarınızı açık ve sakin bir şekilde anlatın. Bu görmezden gelinemez: Dürüstlük ve dışarıdan kendine bakmak yeteneği olan insanlar önemli bir şey başarmışlardır. İşverenin sadece başarılarınız değil, aynı zamanda başarısızlıklarla başa çıkma ve çıkmaza girme ve ondan kurtulma yeteneğinizle de ilgilendiğini unutmayın. Eğitici deneyim kazandığınızı ve başarısızlıkları kendi kendini atlatmak için nasıl bir yol kullanabildiğinizi gösterin. Hatalardan öğrenmek büyük bir avantajdır.
Örneğin: “Son işte, projenin organizasyonuna başladım ve her şeyi kendi başıma yapmaya çalıştım. Daha sonra, meslektaşların yardımına ihtiyacım olduğunu fark ettim, çünkü yalnız başa çıkamıyorumdum. Kollektif problem çözme sayesinde projeyi başarıyla tamamlayabildik. Ayrıca ekip çalışması ekibi daha da yaklaştırdı . ”
Neden bizimle çalışmak istiyorsunuz?
Bu sorunun cevabından, işveren işten ne istediğinizi ve şirkete uyup uymadığınızı anlamak istiyor. Siz ve işvereninizin neden birbirine uygun olduğunu düşündüğünüzü açıklayın.
Örneğin: “Bu ve bu konuda geniş deneyime sahibim, bu nedenle şirketin böyle ve böyle bir yönde sonuç elde etmesine yardımcı olabilirim. Ayrıca, değerlerimin şirketin değerleri ile örtüştüğünü düşünüyorum, çünkü … “ .
eni bir işte ilk adımlarınız neler olacak?
Herhangi bir CEO veya yönetici, bir şeyi değiştirmeye ve yeni fikirler getirmeye hazır inisiyatif sahibi insanlar arıyor. Ancak her şeyi bir kerede düzeltmek için acele etmeyin – kibirli davranmayın ve iddialı olmayın, olumlu olmanız beklenir. Bu soruyu cevaplarken, işe ciddi tutumunuzu gösterin.
Örneğin: “Her şeyden önce, tam olarak neyle çalışmam gerektiğini anlamak için mevcut durumlarla tanışmak istiyorum . ”
Takımda en çok neye değer veriyorsunuz?
Kurum kültürünüze hızla entegre olabileceğinizi açıkça belirtin.
Örneğin: “Takımdaki destek ve karşılıklı yardım ortamını gerçekten takdir ediyorum. Son iş yerinde, meslektaşlarım ve ben, görev doğrudan sorumluluklarımızın bir parçası olmasa bile, sık sık birbirimize yardım ettik. ”
Bu işten ne almayı umuyorsunuz?
Zor görevlere ilgi gösterin, yeni bir iş sayesinde bize nasıl profesyonel olarak büyüyeceğinizi anlatın.
Örneğin: “Yeni zorluklara hazırım ve potansiyelimi tam olarak gerçekleştirmek için böyle ve bu becerileri geliştirmek istiyorum . “
Diğer şirketlerden herhangi bir teklif var mı?
Yanıt verirken, bu boşlukla ilgilenen aranan bir uzman olduğunuzu açıkça belirtmeye değer.
Örneğin: “Aktif olarak iş aradığım ve röportaj yaptığım için, diğer iş tekliflerini değerlendiriyorum. Ama sizinki şimdiye kadar bana en ilginç gelen teklif, Bu yüzden diğer seçenekleri ertelemeye hazırım. “
diğer makaleler için tıklayınız.