Makale

Okul Nedir ? Okulu Doğru Anlamak

okulu doğru anlamak

Günümüzde belki de eğitim sisteminin en büyük sorunlarından birinin okulu doğru anlamak ile ilgili eksikliklerden ortaya çıktığını söylemek yanlış olmaz. Okul bizim için ne ifade ediyor ? Hepimizin aklına okul denildiğinde aynı şey mi geliyor ? Okul nedir ?

Okulu Doğru Anlamak İçin , Okul Nedir ?

Okul nedir ? Bu kavramın TDK’ya göre çok basit bir tanımı var. ” Her türlü eğitim ve öğretimin toplu olarak yapıldığı yer, mektep.” Peki bu kadar mı ? Okul sadece eğitim öğretim yapılan bir yer mi ? Peki öyleyse neden okulda gerçekleşen her olay bizi etkiliyor ? Sosyal yaşantımızdan tutun da aile yaşantımıza kadar bir çok şeye yön veriyor ? Bizler üzüyor, bizleri mutlu ediyor ? İşte bu noktada aslında okulun sadece eğitim öğretim yapılan yer olmadığını anlamaya başlıyoruz. Yani okulu doğru anlamak daha da önem kazanıyor.

Okul Nedir ?
Okul Nedir ?

Öğrenciler günlerinin büyük bir bölümünü okulda geçiriyorlar. Sınıf arkadaşları ile bir ailede geçirilen süreden , uykuyu saymazsak, daha fazla zaman geçiriyorlar. Bununla beraber okul ve aile dışındaki zaman dilimleri de okuldaki zaman diliminden oldukça az kalıyor. Bu durumda da görüyoruz ki okul , bir öğrencinin yaşamanın büyük bir bölümünü geçirdiği yer. Yani yaşam alanı. Evet “okul bir yaşam alanıdır.

Öğrenciler burada mutluysa yaşamlarında da mutlu olacaklardır. Eğer ailede sorun yaşamıyorlar ise tabiki. Okulda mutsuz olan öğrenci ise okul dışı yaşantısında da başarısız olacaktır. Dolayısıyla okulun yaşam üzerinde etkileyici bir rolü olduğu da unutulmamalıdır. Peki bu durumu içselleştirdiysek buradan nereye ulaşabiliriz ? Çocuklar için neler yapılabilir ?

Çocuklar İçin Neler Düşünülmelidir ?

Bütün eğitimciler bir konuda hem fikirdir. Okuldaki eğitim öğrencilere düünme becerisi ve hayatîlik ,uani yaşama uygulama becerisi kazandırmalıdır. Peki eğitim sistemimiz buna odaklanmış durumda değilse ? Sınav Sınav sınav ! Evet stres dolu bir cümle oldu. Malesef gerçek bu. Test veya klasik farketmez. Sınav sınavdır ve daima stres yaratacaktır. Asıl amaçların unutulduğu bir sistemdir bu. Bireysel mutluluk ve yetkinlik için sınavların sayısı azaltılmalı ve öğrenciye kazandırılacak becerilere ağırlık verilmelidir.

Eğer bir meslek sahibi olunması için ille de üniversite eğitimi alınacaksa, bu kurumlar revize edilmeli ve öğrenci alım şartları değiştirilmelidir. Beceri temelli alımlar ya da eğitimin lise düzeyine yayılarak, meslek edinmek için üniversiteye gerek kalmaması gibi. Üniversiteyi dışlamıyoruz elbette. Üniversiteler, akademik araştırmaların, gelişimin ve üst düzey becerilerin öğrenim yerleri haline gelmelidir. Evet yavaş yavaş ” Okul nedir ? ” sorusunun cevabı zihnimizde değişiyor.

Bizler, okul bir yaşam alanıdır, cümlesinin doğru anlaşılmasını önemsiyoruz. Öyle ki yaşam alanı sadece eğitsel materyallerle donatılmış bir yer olmaktan çıkarmalıdır okulu. Öğrencilerin eğlenebildiği, yemek yiyebildiği, sosyalleşebildiği zamanları da olmalıdır okul içerisinde. Hatta mümkünse yaşamsal zorluklarla da okul içerisinde karşılaşmaları gereklidir. Bir problemle karşılaşmaları ve bunu çözüme ulaştırma zorunluluğu gibi. Performans görevleri için simülasyonlar yaratılmalı ve gruplar halinde öğrencilerden projeyi nihayete erdirmeleri beklenmelidir. Bu süreçte ise onlara serbest zaman tanınmalıdır.

Psikolojik Süreçler

Okulların sadece eğitim öğretim alanı olmadığını anladıysak, şimdi de psikolojik süreçlere değinelim. Ailede takdir göremeyen bireylerin bu takdiri dışarıda araması normaldir. Okulda takdir göremeyen bireylerin ise bu takdiri yine dışarıda araması muhtemeldir. Peki nerede ? Sokaklarda ? Toplumda ? Toplumda takdir arama kabul edilebilir bir davranış olsa da sakıncaları vardır. Örneğin takdir görmek için iyi davranışlar göstermek yerine dikkat çekmek için her türlü davranışın gösterildiği durumlarda suç unsuru ön plana çıkmaktadır.

Spor Faaliyetleri ve Negatif Enerjiyi Pozitifleme

Okullar öğrencilerin takdir gördüğü, ancak yanlış davranışlarının da dışlandığı yerler olmalıdır. Bu sebeple de psikolojik bütün süreçlerin bir arada düşünülmesi gereklidir. Tabi öğretmenlerin de bu noktada tam donanımlı olması önemlidir.

Spor faaliyetleri de öğrencileri azımsanmayacak kadar aktif tutan etkinliklerdir. ÖZellikle büyük şehirlerde bu imkanların azlığı, okulların mekansal çözümleriyle bertaraf edilmelidir. Öğrenciler içlerinde bulunan negatif enerjileri spor sayesinde kısa sürede pozitif enerjiye dönştürebilirler. Hele bir de başarı yakalanırsa, öğrencilerin mutlu olması kaçınılmazdır.

İşte okul bir yaşam alanıdır cümlesinin içinin öyle doldurulması gerekir ki, öğrencilerin okul dışında bir arayışa girmelerine gerek kalmasın. Bu okulu doğru anlamak yazımızı beğendiyseniz yorum atmayı unutmayın. . .

Sağlıcakla kalın . . .

avicenna

Pedagojik makaleler ve her türlü faydalı bilgiyi sizlere sunmak için araştırmalar , analizler yapıyor ve özgün bilgilerle harmanlayarak sizlere sunuyorum. Destek olmanız beni mutlu eder. Teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir