Konu Başlıkları
İngiltere’de Trafik Neden Soldan Akar ?
İngiltere’de Trafik Neden Soldan Akar ? Hadi cevabı okuyalım.
İngiltere’de trafik neden soldan akar ? sorusunun cevabına geçmeden önce şunu belirtmekte fayda var. Aslında neredeyse tüm avrupa toplulukları ingilizler gibi yolun solundan gitmekteydi. Bunun elbette geçerli bir nedeni vardı. Ancak sonraları , “işgallerle” düzen değiştirildi. Tabiki Napolyon’un işgallerinden bahsediyoruz.
Merakınızı gidermeden önce sizlere İngiltere’den biraz bahsetmek istiyorum. Britanya olarak da bildiğimiz bu ülke bir ada ülkesi. Manş denizini aşmış olan insanlık bu adalarda taş devrini yaşamış olmalı.
Burada M.Ö 2200’lü yıllarda meşhur Stonehenge taşları oluşturulmuş.
M.Ö 600’lü yıllarda ise ada sakinlerini Keltler ziyaret etmiş ve kalıcı olmaya karar vermişler. Esasen Keltler ada sakinleri arasında bilinen en eski kavimlerdir.
Roma İmparatorluğu adaya sefer düzenlemiş ve başarılı olamamıştır. Bu olaylar gerçekleşirken tarihler ise M.ö 55 yıllarını göstermekteydi.
Julius Ceaser ise vazgeçmemiş ve m.ö 54 yılında tekrar saldırmış ve bu sefer Albans şehrini ele geçirmeyi başarmıştır.
Tarihler 45’leri gösterdiğinde ise artık İngiltere, Roma İmparatorlunun bir eyaleti haline gelmiştir.
İmparator Hadrianus döneminde kuzey İngiltere’ye bir duvar inşa edilmiş ve sınırların çizilmesi sağlanmıştır.
Çalkantılı bir dönemin ardından kavimler göçü ile beraber Saksonlar İngiltere’ye göç etmiş ve burada kaynaşma yaşanmıştır.
Roma imparatorluğunu adadan çekilmesiyle beraber burada bir Sakson krallığı kurulmuş ve Kraliçe Andrida Elle ilan edilmiştir.
Viking’lerin 500 ve 700’lü yıllarda yaptıkları istilalar sonucunda bir çok ingiltere vatandaşı yaşamını yitirmiştir. Vikingler 8 yy’da İngiltere’yi ele geçirmiştir.,
İngiltere günümüzde hala anayasal monarşi ile yönetilmektedir ve yönetim merkezi ise Londra’dır.
bu kısa tarih bilgilendirmesinden sonra ise artık yazımıza devam edebiliriz. Evet , artık İngiltere’de trafik neden soldan akar? sorusunun cevabını arayabiliriz.
Ortaçağda ve daha eski dönemlerde de karşıdan gelen insanların dost mu, düşman mı olduğunu bilmek pek mümkün değildi. İnsanların kahir ekseriyeti sağ elini kullanırdı. Bu günümüzde de aynıdır. Bu sebeple insanlar yolun sol tarafını kullanır ve sağ taraflarını da sağ elleri ile emniyete alırlardı. Sağ el ile kılıç kullanılır ve gerektiğinde hızlıca kılıca davranmak için bu el boş tutulurdu. Yaya olsun atlı olsun farketmez , daima sol taraftan ulaşım sağlanırdı.
Bu durumun resmileşmesi ise Papa’nın Roma’ya gelen hacılar ile ilgili kararı ile olmuştur. Kargaşanın önüne geçmek isteyen papa gidişlerin sol cenahtan, gelişlerin sağ cenahtan yapılmasına hükmetmiş ve 1300 yıllarında bunu resmileştirmiştir. Bu uygulama yüzyıllarca bu şekliyle devam etti.
ABD’de 18 yy’da posta arabaların atlı idi ve şöförler soldaki atın üstünde veya solda oturuyorlardı. Zamanla bunun çok zorluk yarattığını ve sağ tarafı göremediklerini farkettiler. Bu sebeple de ABD’de trafik akışı sağdan yapılmaya başlandı.
Bunun akabinde 1789 Fransız ihtilali liderlerinden olan zevat Maximilien Robespierre, katoliklere meydan okuyanlara bir jest olması amacı ile artık Parisli’lerin yolun sağ tarafını kullanmalarını istedi.
Ancak Napolyon Bonapart’ın yönetimi ele geçirdikten sonra verdiği emirlerden biri de artık yolun solunun kullanılması şeklinde idi. Kendisi solak olan Napolyon, ele geçirdiği her yerde bu kuralı uyguladı. İngiltere Napolyon tarafından ele geçirilmediği için ise bu kuraldan asla vazgeçmedi.
İngiltere kendi sömürgelerinde de bu kuralı ısrarla uygulamaya devam etti. Avusturalya’da ve Hindistan’da olduğu gibi eski yeni tüm söürgelerinde aynı kuralı uyguladı. İngilizlerde sürücünün atın üstünde veya arkasında sağ tarafta oturması da Amerikalıların yaşadığı sıkıntıyı yaşamamaları için yeterliydi.
Modern arabaların teknolojisinin yaygınlaşması ile beraber ABD dünya pazarlarını ele geçirmeye başladı ve kendi teknolojisini arabalara uyguladı. Arabaların sağdan gitmeye uygun olması için direksiyonlarını sağ tarafa yerleştirdi. Bu vesile ile de arabaların satıldığı yerlerde trafik sağdan aktı.
İngiltere’de trafik neden soldan akar ? sorusunun cevabını vermeye çalıştık.
Aslına bakılırsa trafiğin yönünü değiştirmenin oldukça zor olduğu ve bunun için araçların dizaynından tutun da yolların şekil değiştirmesine kadar oldukça kapsamlı çalışmalar yapılması gerektiği biliniyor. Bu sebeple uzun yıllar İngiltere ve eski sömürgelerinde trafiğin soldan akacağının garantisini verebiliriz.
Son söz olarak trafik ister sağdan ister soldan aksın, kontolü elden bırakmayın…
diğer makaleler için anasayfa
Yazınız bana çok ilham verdi, umarım bakış açınızı daha detaylı açıklayabilirsiniz, çünkü bazı şüphelerim var, teşekkür ederim.