Konu Başlıkları
Psikolojide korku, işte, okulda, sokakta, evde ve başka herhangi bir yerde her gün deneyimlediğimiz temel “duygulardan” biridir. Korku, temel olarak karakter özelliklerinizden veya kendinizden şüphe duymanızdan kaynaklanır. Birçoğu farklı şeylerden korkar: su, yükseklik, acı, başarısızlık, ölüm. Bir korku olabilir, ancak insanlar tamamen farklı şekillerde davranmaya başlar: biri panikler, biri duygularını kontrol etmeyi bırakır vs.
Bu makale hepimizin bildiği fobiye odaklanacak: sözde sahne korkusu .
Birçoğu, en büyük korkularının bir etkinlikte, konserde, çalışanların, sınıf arkadaşlarının veya başka herhangi bir topluluk önünde konuşmak olduğunu söylüyor. Biri büyük olmak üzere bir grup insanın önünde konuşmaktan korkar ve birisi için bir kişiyle konuşmak bile kabus gibi görünür.
Bu sorun farklı yaşlarda çok sayıda insan tarafından deneyimlenmiştir. Elleriniz titrerken, kalbiniz atarken ve korku sanki vücudunuzu felç ediyormuş gibi hissettirdiğinde tüm bu durumları deneyimlememizi sağlar korku. En önemli şey, bir konuşmada sizi en çok neyin korkuttuğunu anlamaktır.
Korkuyla savaşmak gerekli mi ve neden?
Bazı insanlar korkunun hayatlarında da olumlu bir rol oynayabileceğini düşünüyor. Bir kişiye öğretir, onun için neyin tehlikeli olduğunu ve neyin yararlı olduğunu önerir. Ancak korkunun başarınızın, bir hedefe ulaşmanın, kariyer basamaklarını tırmanmanın vb. önünde durduğu zamanlar vardır. Planları yok eder ve sizi zincirler. Korkunuzun efendisini hissetmek çok önemli!
Topluluk önünde konuşmaktan korkuyorsanız, bu korkuyu yenmelisiniz. Birçok yol var.
“Niye ya?” – sen sor. “Neden bu korkuyla savaşayım?” Topluluk önünde konuşma korkunuzu yenerek ikna edici bir şekilde konuşabilecek, bir lider gibi konuşabilecek, fikirlerinizi paylaşabilecek, terfi edebilecek ve daha pek çok şey yapabileceksiniz.
Her şeyden önce, neden yapmanız gerektiğinin nedenini bulun. Bir hedef belirleyin ve ardından probleminize bir çözüm bulmak için farklı yollar denersiniz.
İnsanlar performans sergilemekten neden korkar?
Yüzlerce çift göz sana bakıyor. Bu çok korkutucu! tek sen misin sanıyorsun ? Ne yazık ki hayır. Böyle binlerce hatta milyonlarca insan var. İnsanların bir dinleyici kitlesi önünde konuşmaktan korkmasının birçok nedeni vardır. İşte ana sebepler :
– önünüzde çok fazla insan var;
– performans sizin için yeni ve bilinmeyen bir şeydir;
– başkalarının sizin hakkınızda ne düşündüğü hakkında çok fazla düşünüyorsunuz;
– başarısızlıktan korkuyorsun ve hatta bunu düşünüyorsun;
Durumun kontrolünü kaybetmekten korkuyorsun.
Daha birçok sebep olabilir. Ne zaman bir seyirci önünde konuşsak, bir şeyden korkarız. Bu korku, gerçekte kim olduğumuzu ve izleyiciye ne iletmek istediğimizi göstermemizi engeller. Hepimiz farklı şeylerden korkarız. Ancak her insan kendi korkusuyla yüzleşip onun gözünün içine bakamaz.
Korkunuzu yenmek için 7 numara:
1. Konfor bölgesi.
Konfor bölgenizin dışında kendinizi rahat hissedebilirsiniz. Kulağa garip geliyor, ama bu doğru. Sunum hazırlamak, seyirci önünde konuşmak ilk başta bir kabus gibi görünüyor. Büyümek, öğrenmek, başarılı olmak istiyorsanız konfor alanınızdan çıkmanız gerekir. Öncelikle konuşmanızı veya sunumunuzu hazırlamaya başlayın ve mümkün olduğunca erken yapmaya başlayın. Bu senin ilk adımın olacak. Bu nedenle, performans sergilemekten veya başka bir şeyden korkuyorsanız, yapmaya başlayın.
2. Pratik yapın.
Bu en önemli noktalardan biridir. Her şeyin o kadar hızlı ve kolay olmadığını anlamalısınız. Mümkün olduğunca çok konuşun. Bir aynanın veya kameranın önünde konuşabilirsiniz. Bu şekilde neyi iyi yaptığınızı ve ne üzerinde çalışmanız gerektiğini göreceksiniz.
3. Görselleştirme.
Gözlerini kapat. Performans sergilediğinizi hayal edin. Kalabalık veya küçük bir grup insan olması önemli değil. Başarısızlıklarınızı düşünmeyin. Sen konuşuyorsun ve tüm bu insanlar sana bakıyor ve dikkatle dinliyor. Başarılı olmanızı istiyorlar. Konuşurken yazmayın. Ne iletmek istediğinize odaklanın. Performansınızı binlerce kez gözünüzde canlandırabilirsiniz ve X günü geldiğinde o kadar korkmayacaksınız. Sadece kendini olduğun gibi kabul et ve olumlu düşün!
4. Nefes alın!
Sahneye çıkmadan önce birkaç derin nefes alın. Bu, sunumunuza daha güvenle başlamanıza yardımcı olacaktır. Rahatlamanıza ve odaklanmanıza yardımcı olabilecek birçok nefes alma tekniği vardır. Ancak topluluk önünde konuşurken nefes alışınız doğal olmalıdır. Aksi takdirde nefes almayı da düşünürseniz önemli bir şeyi unutabilirsiniz.
5. Zaman kaybetmeyin, odaklanın!
Çoğu zaman, bir dinleyici kitlesinin önünde konuşurken kendimiz hakkında çok fazla düşünürüz: görünüşümüz, tavırlarımız, sesimiz vb. hakkında. Neden konuştuğumuzu unutuyoruz. İnsanlara iletmek istediklerinizi aktarmanız çok önemli. Kendinize değil, seyirciye odaklanın.
6. Yetkinlik. Güven, yetkinliğe bağlıdır.
Elbette yaptığınız işte yetkin olmak çok önemlidir. Ne hakkında konuştuğunu anladığında, kendinden çok daha emin hissediyorsun. Tam olarak anlamadığınız bir konu varsa, onun hakkında bilgi edinmeli ve not almalısınız. O zaman, gerçekleştirmek o kadar korkutucu olmayacak.
7. Rol yap!
Harika bir konuşmacı olmayabilirsiniz, ancak dinleyicilere iletecek bir şeyiniz var. Ünlü Amerikalı sinema oyuncusu Richard Gere bir röportajında, “Ben kötü bir dansçıyım ama bir aktörüm ve iyi rol yapabilirim” dedi. Ayrıca, şu Amerikan ifadesini duymuş olabilirsiniz: “Doğru olana kadar taklit edin.” Konuşmanız sırasında da rol yapabilirsiniz ve insanlar size inanacaktır. Kolay olmayacak, ancak pratik ve sabır bu konuda size yardımcı olacaktır.
Topluluk önünde konuşma korkunuzun tamamen üstesinden gelmek çok zor bir iştir! Ondan kurtulmak tamamen imkansızdır, ancak bazı ipuçlarının yardımıyla onu zayıflatabilirsiniz. Korkunun tedavisi kendi içimizdedir ve ne zaman korkuya ihtiyaç duyacağımıza ve ne zaman ihtiyaç duymayacağımıza bedenimiz kendisi karar verebilir.