Eğitim Haberleri

Eğitimde Yeni Modelin Ayrıntıları

Eğitimde Yeni Modelin Ayrıntıları

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un eğitimde 2023 vizyonu belgesi yayınlandıktan sonra eğitim sistemiyle ilgili ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Eğitim modelinde köklü değişikler öngörmesi umut edilen reformların içeriğinde malesef öğretmen atamaları ile ilgili çözümler yok . Reform daha çok atanmış öğretmenleri ve öğrencileri ilgilendiriyor. Çeşitli başlıklar altında eğitimde yeni dönemin ayrıntılarını veriyoruz.

Anaokulu Zorunlu Hale Geliyor

Anaokullarının zorunlu eğitim kapsamına alınması için köklü değişimlere ihtiyaç var ve bu değişimlerin yapılması için en az 3-4 yıl gerekiyor. Anaokulu öğretmenlerinin atamalarının da artacağı öngörülebilir. Ziya Selçuk’un açıklamalarına göre ilerleyen yıllarda anaokulu okunması zorunlu hale gelecek. Zorunlu eğitim açısından anaokullarının devlet tarafından karşılanması bir yana, eğitim masraflarının da karşılanması bu noktada önem arzediyor. Zira anaokulları zorunlu olacaksa eğitim külfeti de devletin desteğine muhtaçtır.

Özel Okul Teşvikleri Sona Erecek

Özel okullara bilindiği üzere ödeme yapılarak velilerin ödeyeceği miktarın azaltılması hedefleniyordu. Özel okullar ise bu durumu lehlerine çevirerek fiyatları yüksek tutuyor ve hem devletten hem de velilerden para kazanıyordu. Bu durumun önüne geçmek için artık özel okullara teşvik ücreti ödenmeyeceği aktarıldı. Devlet okullarının geliştirilmesi yoluna gidilerek de özel okulların sayısının azaltılması hedefleniyor.

İlkokul İçin Başlangıç Yaşı Değişecek

4+4+4 eğitim modelinin uygulanmaya başlamasıyla öğrencilerin 6 yaşında okula başlamasının önünü açılmıştı. Bakan Selçuk, “İlkokula 5 yaşında başlanmayacağını kendi eğitim düşüncesine ve pedagojiye aykırı bulduğunu belirtti.” Bu açıklamalardan hareketle rahatlıkla ilkokula başlama yaşının artık 7 yaşına tekrar çekileceğini söyleyebiliriz.

Meslek Liselerinden Kesilen Hazine Vergisi Azaltılacak

Meslek liselerine yapılan hazine yardımından kesilen %15’lik kesinti artık %1 oranında alınacak. Doalyısıyla daha çok üretim daha az kesinti ile beraber öğrencilere ve öğretmenlere de pay verilecek. Üretim miktarının arttırılması hedefi ile beraber öğrencilerin üretime olan katkılarının da arttırılması ile ilgili çalışmalar yapılacak. Böylece okullardaki eğitim faaliyetleri ülke ekonomisine katkıda bulunacak.

 

Tasarım Atölyeleri Kurulacak

Pilot okullar için düşünülen tasarım atölyeleri, eğer başarıya ulaşırsa tüm okullarda yaygınlaştırılacak. Böylece öğrencilerin düşünürken üretim kapasiteleri geliştirilerek derslerdeki başarıları da arttırılacak.

Liselerde Ders Sayısı Azaltılacak

Asya ve Avrupa’da bile ders saatlerinin en fazla 7 saat olduğunu belirten Bakan Selçuk, 16 saatlik ders yoğunluğunun fazla olduğunu düşünüyor. Bu sebeple ders sayısı yarıya düşürülecek. Temel derslere ağırlık verilecek. Tüm alanlarda temel derslere yer verilecek.

LGS Örnek Soruları

Liseye geçiş sınavı için örnek sorular yayınlandı. İncelemek için sayfamızdaki bu link ile indirebilirsiniz.

LGS ÖRNEK SORULARINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakan Selçuk, lgs örnek sorularının her ay yenileneceğini ve her ay yayınlanacak olan denemelerle öğrencilerin kendilerini deneyebileceğini aktardı. Sınav sistemindeki soruların türünün değişmeyeceğini kaydetti.

Sınavın Olmadığı Bir Sistem Kurulacak

Eğitim geçişlerinde sınavın olmayacağı bir sisteme geçmek için adım adım sınavla öğrenci alan kurumların sayısı azaltılacak. Sınavsız geçiş pek mümkün görünmese de ilerleyen günlerde neler olacağı merak konusu.

avicenna

Pedagojik makaleler ve her türlü faydalı bilgiyi sizlere sunmak için araştırmalar , analizler yapıyor ve özgün bilgilerle harmanlayarak sizlere sunuyorum. Destek olmanız beni mutlu eder. Teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir