Eğitim Haberleri

Meraklı Kedi Okulu

Meraklı Kedi Okulu konusunda bilgi vermeden size çok benzer bir Cumhuriyet uygulamasından bahsetmek istiyoruz. Evet köy enstitülerini kastediyoruz tabi ki. Ülkemizde köy enstitüleri Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç tarafından yapılan girişimlerle kurulmuştur. Peki Neden ? Bu kuruluşlar ülkemizdeki acil ilkokul öğretmeni ihtiyacını karşılamak üzere kurulmuşlardı. Anadolu’daki köylerden gelen öğrencilerin eğitilmesi ve köylerine geri dönerek öğretmenlik yapmaları hedeflenmiştir.
Meraklı Kedi Okulu konusu ile benzerliği ise aynı teknikleri kullanmalarından ileri geliyor. Köy enstitülerinde bulunan uygulamalı derslerde modern tarım teknikleri de yer alıyor. Peki Meraklı Kedi Okulu nedir ?


Meraklı Kedi Okulu Nedir ?

Çocuklar, bu okulu kendileri yönetiyor. Evet yanlış duymadınız. Okul yönetiminde hakları olduğunu ve kendi bireysel haklarını da öğrenen çocuklar tarafından yönetiliyor. Tabiki büyükler rehberliğinde. Uygulamalı eğitimler alan çocuklar Matematik ya da biyoloji dersini manavda alabiliyorlar. Doğa ile iç içe olmayı öğrenmeleri için de haftada en az bir gün doğa yürüyüşüne çıkıyorlar. Bunun yanısıra sosyal kampanyalar düzenlemeyi de ihmal etmiyorlar. Evet aslında oldukça aktif olmayı ve etkin bir birey olmayı hedefliyorlar. Eğitimde edilgen yapıdan çıkılması gerektiği düşünüldüğünde bu oldukça iyi bir gelişme.

Bu proje nereden mi çıktı ? Ankara’da çocuklarının geleceğini indişe içinde izleyen bir grup aile tarafından bir kooperatif kuruldu ve bu hayal gerçekleştirildi. Projenin başlangıcında çocuklara ne istedikleri soruldu ve
Meraklı Kedi Okulu için temel atıldı. Çocukların nasıl bir bahçe istediklerinden tutun da içerisinde nelerin bulunmasını istemelerine kadar her şey oylama ile seçildi. Özel okul statüsünde olsa da bu okul bir kooperatif okulu ve ülkemizde yaygınlaşması oldukça önemli. Ücret aralığı 20 -25 bin civarında olan okulda hiç bir şekilde kâr hedeflenmiyor. Toplanan paralar ise yine olduğu gibi çocuklara harcanıyor. Yazımızın başında bahsettiğimiz köy enstitüleri nasıl ki ülkemizin gelişimi için kurulmuşsa bu kooperatif okulu da çocukların gelişimi ve alternatif eğitim modellerine bir ışık olarak ortaya çıkmıştır.

Ülkemize uyarlanmaya çalışılan eğitim modellerinin ülkemizde etkili olamamasının en büyük sebeplerinden biri de ülkenin iç şartlarına göre oluşturulmamasıdır. Her ülkede aynı anda geçerli bir eğitim modeli olamaz. Bu değişimin ve farklılığın doğasına aykırıdır. Ülkeler ve insanları farklıdır. Kültür farklılıkları eğitimin özelleştirilmesini zorunlu kılmaktadır. Bu tarz okulların ülkemizde yaygınlaştırılmasını temenni ediyoruz. . .

avicenna

Pedagojik makaleler ve her türlü faydalı bilgiyi sizlere sunmak için araştırmalar , analizler yapıyor ve özgün bilgilerle harmanlayarak sizlere sunuyorum. Destek olmanız beni mutlu eder. Teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir